SPLIT

Kip Judite otkriven u dvorištu splitske IV. gimnazije "Marko Marulić"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U dvorištu splitske IV. gimnazije "Marko Marulić" u petak je otkriven kip Judite, lik iz istoimenoga Marulićeva djela, rad akademskog kipara Lovre Jakšića.

Podsjetivši kako je hrvatska Vlada ovu godinu proglasila godinom čitanja, župan Blaženko Boban je rekao da bi godina čitanja treba imati poruku da mladi, djeca, školarci i studenti makar na pola sata na dan ostave suvremene tehnologije i posvete se čitanju knjiga jer iz njih mogu mogu naučiti o tome kako živjeti u ovoj sredini i ovom vremenu.

Ravnateljica IV. gimnazije "Marko Marulić" Ninočka Knežević rekla je na otkrivanju spomenika da su iznimno počašćeni i zahvalni što je skulptura Judite došla u dvorište secesijske ljepotice, nekada glasovite Realke koja baštini misiju obrazovanja više od 120 godina.

"Zaista smo zahvalni što se kip Judite od danas nalazi u dvorištu naše glasovite Realke", kratko je rekla ravnateljica Knežević.

Brački akademski kipar Lovre Jakšić je rekao kako je kip Judite izradio od najpoznatijega bračkog kamena sv. Petar, koji je najviše kvalitete, a vadi se u Donjem Humcu na Braču.

Skulpturu je radio dva mjeseca, visoka je 210 centimetara, a kako je rekao, ima svoju melodiju, jedan rustični dio, na momente hrapav  pa zaglađen.

"Ta mu kombinacija daje ritam, a ima tu i malo škrapa, malo Brača i Dalmacije. To je trebala biti jedna figura Judite, a na kraju je u njoj more, škrapa, Brač, Dalmacija. Ona ima svoju kompoziciju, ima tu malo i grčke i moderne umjetnosti. Mislim da je u njoj sve nekako prožeto", izjavio je Jakšić.

Nakon otkrivanja skulpture u istoj je školi predstavljena knjiga Marka Marulića "Judita" u izdanju udruge Hrvatskog zajedništva iz Zagreba.

Knjigu su predstavili predsjednik te udruge Nediljko Matić, voditelj Centra Marulianum - književni krug Split Branko Jozić, akademska slikarica i autorica ilustracija Martina Livović te autorica dizajna knjige i pripreme knjige za tisak Mia Ribić.

Inicijativa za postavljanje skulpture u dvorištu IV. gimnazije došla je od udruge Hrvatskog zajedništva iz Zagreba, što je potvrdio njezin predsjednik Nediljko Matić. Rekao je da je cijela manifestacija zamišljena kao obilježavanje 500 godina od tiskanja prvog izdanja "Judite" u Veneciji 13. kolovoza 1521. Knjigu je Marulić napisao 20 godina prije.

"Knjiga je u našem izdanju već četvrta koja se tiska ove godine u povodu jubileja. Naša se razlikuje od ostalih jer smo u nju stavili pretisak originalnog izdanja iz 1521. godine. To je tekst koji današnja publika ne može čitati, bilo bi naporno samo pismo. Objavili smo i tekst koji je transliteriran na moderno hrvatsko pismo s puno fusnota, objašnjenja, rječnik stranih riječi na kraju, tako da tko ima potrebu to može razumjeti", objasnio je Matić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini