ZAGREB

Hrvatski P.E.N. centar osudio napad na Salmana Rushdieja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski P.E.N. centar osudio je u utorak 'krvavi atentat' na slavnog britanskog pisca Salmana Rushdieja, koji je napadnut nožem na pozornici književnog događanja u SAD-u.

"Salman Rushdie utjelovio je u svojoj osobi sve odlike neovisnog pisca koji je u ime slobode izražavanja bio spreman žrtvovati svoju sigurnost i miran život, a njegovi veliki romani posebno su nas nadahnjivali", ističe se u priopćenju. 

"Hrvatski PEN zgrožen je nad provalom nasilja nad velikim piscem, neizostavno osuđuje napadača i pobude islamskih terorista koji stoje iza njega", dodaje se.  

Književnik rođen u Indiji desetljećima je nakon objave 'Sotonskih stihova' 1988., koje je islamski svijet proglasio blasfemijom, živio pod policijskom zaštitom.

Nagrada za Rushdiejevo ubojstvo i dalje je aktivna, iako se iranska vlast distancirala od Homeinijeve fetve, a i sada odbacuje svaku vezu s napadom u državi New York.

Stanje 75-godišnjeg pisca i dalje je kritično, no skinut je s respiratora i govori. Njegov napadač, 24-godišnji Hadi Matar iz New Jerseyja, uhićen je i izjasnio se da nije kriv.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini