ZAGREB

Galerija Karas: Izložba "Far Above the World" Lee Popinjač

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Far Above the World" Lee Popinjač, na kojoj se umjetnica predstavlja ciklusom na akvarelnim papirima, otvara se u utorak u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Po riječima Nevenke Šarčević, tim svojim radovima autorica dolazi do samog ruba, upućuje na granice i prelazi ih: i vlastite i one konvencionalnog shvaćanja likovnog polja, a na neravnim površinama četverokutnih formata, kao i na onima nastalim u tehnikama ulja i akrila – na platnu ili dasci, i na ovim se radovima u akvarelu odražava slikaričin meditativni pristup,

Kako je objasnila u predgovoru, vide se razrađene slojevite mogućnosti percipiranja bespredmetnog kao predmetnog, i to u onome što nalazimo u prirodi – unatoč vrlo apstrahiranim formama, a svemu doprinosi karakteristična boja Paynegrey (Payneova siva). 

Riječ je o ciklusu koji je nastao kao nastavak i nadgradnja na prethodni (Koža, 2016. – 2021.) u kojem je slikarica koristila pretežno zemljane boje. 

"U igri s materijalima, bojama i površinama, ali i u fascinaciji samo jednom bojom razvila je likovni postupak namakanja akvarelnog papira, gužvanja i modeliranja rukama, oslikavanja i sušenja, a potom kolažiranja", napomenula je.

Lea Popinjač (1981., Zagreb) diplomirala je 2003. na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a 2006. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odsjek. 

Diplomirala je 2012. u klasi prof. Zlatana Vrkljana, te dvije godine kasnije započela suradnju s Tekstilno-tehnološkim fakultetom gdje je kao vanjska suradnica održavala nastavu pri skupini kolegija iz područja kreiranja tekstila. 

Kontinuirano slika i izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, sudjeluje na umjetničkim rezidencijama i likovnim simpozijima u zemlji i inozemstvu. 

Članica je HDLU- a i Tekstilne sekcije ULUPUH-a. Dobitnica je likovne nagrade 5. bijenala slikarstva „Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut, umjetnici umjetniku”.

Njezina izložba u Galeriji Karas bit će otvorena do 31. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater