prizivni sud

Povećane prvostupanjske kazne i pravomoćno osuđeni Robert Stud i Zoran Vrcan

| Autor: Hina
(Smimio Mateo Levak /Novi list)

(Smimio Mateo Levak /Novi list)


Visoki kazneni sud (VKS) povećao je prvostupanjske kazne i pravomoćno osudio Roberta Studu i Zorana Vrcana zbog mita u slučaju Croatia Lloyd na dvije godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine, doznaje se na prizivnom sudu.

Kao i u prvostupanjskoj presudi splitskog Županijskog suda, Stude i Vrcan moraju oštećeniku Anti Štambuku nadoknaditi 120.000 eura (900.000 kuna) u roku od godinu dana.

Prvostupanjskom presudom zbog primanja mita u gospodarskom poslovanju od 900.000 kuna, bivši predsjednik Uprave Croatia Lloyda Robert Stude i nekadašnji financijski direktor te reosiguravajuće tvrtke Zoran Vrcan bili su nepravomoćno osuđeni na uvjetne kazne zatvora od godinu dana s rokom kušnje od tri godine.

Uskoku ih je prijavio Ante Štambuk koji je od Croatia Lloyda za tvrtku Janaso tražio kredit od 14 milijuna kuna za kupnju zemljišta i izgradnju vila. Okrivljenici su kao protuuslugu za odobrenje kredita tražili 10 posto, odnosno 1,4 milijuna kuna.

Kredit je odobren odlukom Uprave Croatia Llyoda krajem 2008. Nakon što je Janasu isplaćeno prvih 6 milijuna kuna, Štambuk je sukladno zahtjevu okrivljenika predao u tri navrata Vrcanu po 300.000 kuna.

Nakon što je Štambuk zatražio odgodu roka otplate kredita, Vrcan mu je kazao da od 900.000 kuna, tek dio od 300.000 kuna predstavlja zatraženu nagradu, dok je ostatak dio nagrade od 8 posto koju su okrivljenici zatražili zatražili još u svibnju 2006. radi odobrenja kredita društvu Maxime d.o.o.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater