Kanadski trener Gordon Herbert odveo je Nijemce na krov svijeta

Mi smo prije svega složna momčad

| Autor: Katarina Blažević
Gordie Herbert (Foto Reuters)

Gordie Herbert (Foto Reuters)


Svetislav Pešić kao izbornik je donio Njemačkoj prvi trofej u košarci na Europskom prvenstvu 1993. godine, a točno 30 godina trebalo je da Nijemci ponove uspjeh, odnosno dođu do još većeg, titule svjetskih prvaka. I ovoga puta Svetislav Pešić bio je akter u finalu, ali na klupi - Srbije.

Niti današnji izbornik Njemačke Gordon Herbert nije Nijemac, ali velik je trag ostavio kao trener Frankfurta u tri navrata (ukupno 11 godina). Kanađanin je nakon finala sa Srbijom sjeo u jedan kut dvorane, zažmirio i pokušavao smiriti nabujale emocije.

Schröder

- Vratio bih se na 2021. godinu, kada sam došao na poziciju izbornika Njemačke. Jedna od prvih stvari koju sam napravio je upoznao se s Dennisom Schröderom. Razgovarali smo nekoliko sati, i tu je sve počelo. Njegova briga, posvećenost momčadi. Sve je to počelo u rujnu 2021. godine, i od onda samo rastemo - rekao je nakon utakmice Gordon Herbert.

Kapetan Schröder zasluženo je uzeo i titulu MVP-ja Svjetskog prvenstva, a nakon što je i na prošlogodišnjem EuroBasketu predvodio svoju momčad do brončanog odličja. Nije, stoga, ova titula došla iznenađujuće. Njemačka je već tada pokazala da ima talent, kvalitetu, dobrog trenera, ali i kako isti naglašava - složnu momčad.

- Mnogi se ne sjećaju da smo izgubili prvu utakmicu kvalifikacija protiv Estonije. Imali smo Dennisa i Bongu, igrače koji su igrali iako tada nisu imali ugovore. Oni su postali primjer drugima. Kao što sam rekao igračima, mi smo prvo momčad, a tek onda imamo individualnu kvalitetu. Moji igrači brinu jedan o drugome - rekao je Herbert.

Bianchiju nagrada

- Nakon rođenja moje djece, ovo je drugi najvažniji trenutak koji mi je obilježio život - dodao je Herbert.

Unatoč sjajnom rezultatu, Herbert nije osvojio nagradu za najboljeg trenera na ovogodišnjoj svjetskoj smotri, već je istu uzeo Luca Banchi, izbornik petoplasirane Latvije. Talijan je odveo Latviju do odličnog uspjeha na njihovu prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti, ali osim konačnog plasmana, njegova se reprezentacija istaknula lijepom igrom.

Odličnom se na SP-u pokazala i Srbija, koju je ovoga ljeta na cjedilu ostavilo nekoliko igrača na čelu s Nikolom Jokićem.

A definitivno najveći gubitnik su SAD. Steve Kerr s debitantskom ekipom nije uspio donijeti najtrofejnijoj naciji još jednu medalju. Doduše, da njegove najveće zvijezde Svjetsko prvenstvo doživljavaju ozbiljno zasigurno bi se stvari i bolje rasplele za Kerra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater