NOVA SLIKOVNICA ŽELJKE HORVAT VUKELJA

ŽINKO U ŠKOLI: S ježićem, medom, zecom i drugim šumskim prijateljima savladati strah od škole

Priču sam dugo vremena imala samo u mislima. Pripovijedala sam je djeci na književnim susretima i pritom je dorađivala. Tek nakon što sam je ispričala više od sto puta, sjela sam i zapisala je. Najljepše mi je i najdraže kada, pričajući djeci, spontano dođem do sve boljih detalja u sadržaju i kad u izrazu postanem jednostavna, prirodna i uvjerljiva, otkriva Željka

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Željka Horvat-Vukelja, svestrana autorica

Željka Horvat-Vukelja, svestrana autorica


Polazak u školu jedan je od najvažnijih događaja u djetetovu životu. Uzbuđenje se često miješa sa strahom od nepoznatoga, pa roditelji nastoje djecu što bolje pripremiti za taj veliki korak. U tome im može pomoći simpatični ježić Žinko, glavni lik slikovnice "Žinko u školi", koji zajedno s medom, zecom i drugim šumskim prijateljima kreće u prvi razred. Autorica knjige Željka Horvat-Vukelja, proslavljena nekadašnja urednica Modre laste i začetnica književno-scenske forme pričokaz, priču o malom ježu koji se boji škole stvarala je u mislima devet godina!

Pričokazi

- Priču sam dugo vremena imala samo u mislima. Pripovijedala sam je djeci na književnim susretima i pritom je dorađivala. Tek nakon što sam je ispričala više od sto puta, sjela sam i zapisala je. Najljepše mi je i najdraže kada, pričajući djeci, spontano dođem do sve boljih detalja u sadržaju i kad u izrazu postanem jednostavna, prirodna i uvjerljiva, otkriva Željka. Sada i ježić Žinko čeka priliku da njegova priča bude ispričana u Željkinu pričokazu, kombinaciji priče i igrokaza u kojemu sudjeluju i gledatelji.

Ideja knjige "Žinko u školi" ne bi bila potpuna bez ilustracija, a za njih je zaslužna Branka Hollingsworth, ilustratorica i dugogodišnja suradnica Željke Horvat-Vukelje, koja je priču o malom ježu tehnikom digitalne olovke prenijela u djelo.

Foto

Simbolično, knjiga se prvog dana škole našla na policama i u webshopu Školske knjige, a dodatnu vrijednost daju joj dodatci – crteži 12 glavnih likova koji se mogu izrezati, oblikovati i pretvoriti u lutke na štapu. Ako je Žinko zavolio školu, ova poučna knjiga Školske knjige koju urednički potpisuju Snježana Marić i Emica Calogjera Rogić zasigurno će pomoći i svim prvašićima koji još uvijek oprezno pristupaju svojim školskim klupama.

Modra lasta

Željka Horvat-Vukelja, ili – kako je neka djeca zovu: ŽHV - rođena je 25. srpnja 1952. godine u Sinju, a odrastala je najprije u Šibeniku pa potom u Zadru. Diplomirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Predavala je francuski jezik u osnovnoj školi, a od 1986. do 2014. godine bila je urednica časopisa Modra lasta u izdavačkoj kući Školska knjiga. Punih 50 godina surađuje s Dječjim i obrazovnim programom Hrvatskog radija, gdje je objavila stotinjak priča i nekoliko radio-igara. Stalna je suradnica časopisa Smib. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater