MENDULA

Udruga žena iz Svete Nedelje izdala drugu zbirku na labinskoj cakavici: SPODA MENDULI, ŠĆORICE S NAŠEGA UGNJIŠĆA

Ovoga puta riječ je o zbirci "Spoda Menduli", šćorice s našega ugnjišća koja je koncipirana u tri cjeline, u prvoj su predstavljena djeca iz OŠ "Vitomir Širola Pajo", u drugoj lokalni pjesnici donose 13 priča o ljubavi, zavičaju, obitelji, osjećajima, sreći i nesreći, a u trećoj je 12 recepata lokalne autohtone kuhinje, dijelovi iz lokalnih konoba i ognjišća

| Autor: Branko BIOČIĆ
Nova zbirka pjesama (Snimio Branko Biočić)

Nova zbirka pjesama (Snimio Branko Biočić)


U sklopu obilježavanja Dana Općine Sveta Nedjelja, Udruga žena Mendula iz te Općine koja pod predsjedanjem Irene Mikuljan djeluje već sedam godina, predstavila je svoju drugu knjigu na labinskoj cakavici.

Humanitarna misija

Ovoga puta riječ je o zbirci "Spoda Menduli", šćorice s našega ugnjišća koja je koncipirana u tri cjeline, u prvoj su predstavljena djeca iz OŠ "Vitomir Širola Pajo", u drugoj lokalni pjesnici donose 13 priča o ljubavi, zavičaju, obitelji, osjećajima, sreći i nesreći, a u trećoj je 12 recepata lokalne autohtone kuhinje, dijelovi iz lokalnih konoba i ognjišća. Ukupno je zastupljeno 12 autora koji pišu na cakavici.

- Izdavanjem ove druge zbirke Udruga Mendula ispunjava jedan od svojih ciljeva i djelovanja, da pored humanitarne misije i onom kulturnom njeguje i čuva izvorni govor i jezik Nedešćine, Labinštine i okolice te nastoji održati kontinuitet kreativnog stvaranja na labinjonskoj cakavici koja je status zaštićenosti dobila 2019., a kontinuirano se radi i dalje, obogaćujući fundus objavljenih radova, rekla je moderatorica na skupu Loredana Modrušan. Urednica Zbirke "Spoda Menduli", s podnaslovom "Šćorice s našega ugnjišća" labinska dijalektalna pjesnikinja Neda Milenkovski istaknula je kako su obje knjige nastale u vrijeme pandemije.

- Pandemijsko vrijeme nije nas moglo zaustaviti jer mi kreativci uvijek radimo i stvaramo. Za pisanje treba imati ideju jer ona vodi do uspjeha, a Mendula ima ideju. "Šćorice s našega ugnjišća" priče su iz života naših ljudi, tople su to intimne ispovijesti, od zaborava otrgnute uspomene na djetinjstvo, običaje i tradiciju Nedešćine i okolice, rekla je Milenkovski te dodala "Imajte radi taj libret perke on je vaš koliko i naš", poručila je na kraju Milenkovski.

Foto

Zbirka donosi priče Rine Miletić, Đulije Miletić, Orijane Jurčević, Brune Gobo, Daniela Mohorovića, Flavije Mohorović, Zdenke Načinović, Branka Načinovića, Ferucia Bernaza, Teodora Goba, Denise Milevoj, Marije Vlačić, Gracijele Putine, Livia Mottice, Nede Milenkovski i Ornele Gergorić.

U prigodnom programu sudjelovali su Labinjanka Josipa Milevoj koja je pročitala ulomak iz svoje knjige "Flekijeve pustolovine-istinite priče" u kojoj njezin pas Fleki posjećuje upravo Nedešćinu, pjesnikinja s Proštine Elis Konović koja je recitirala nekoliko svojih pjesama na barbanskoj cakavici te labinska umjetnica i pjesnikinja, višestruko nagrađivana Roberta Razzi koja je na svoj vrckavi način komunicirala s publikom, a svoju je poeziju kazivala u maniri cabaret showa.

Počasna članica

Tom je prilikom Neda Milenkovski promovirana u počasnu članicu Mendule, a u sklopu promocije zbirke učenici osnovne škole iz Nedešćine izveli su igrokaz na cakavici "Ca čitaš". Predsjednica Udruge žena Mendula čije su članice do sada ispekle 1.863 kg kolača i dale 3.600 sati svoga vremena volontirajući u humanitarnim i drugim akcijama, Irene Mikuljan, zahvalila je svima na angažmanu i dolasku.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater