ISTARSKO TROKNJIŽJE

Tjedan istarskih knjižnica završen predstavljanjem knjiga Borisa Domagoja Biletića: VAŽNO KNJIŽEVNOPOVIJESNO I KNJIŽEVNOKRITIČKO DJELO

Za treći dio troknjižja, sam će autor reći da je "relaksiraniji", s "ponekim polemičkim tonom", i tu je riječ o pedesetak književnokritičkih i esejističkih priloga u kojima piše uglavnom o Istranima i temama vezanim za Istru

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Valnea Delbianco i Boris Domagoj Biletić

Valnea Delbianco i Boris Domagoj Biletić


Treći po redu Tjedan istarskih knjižnica završio je predstavljanjem "Istarskog troknjižja" dr. Borisa Domagoja Biletića u Žminju, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Knjižnice Žminj.

Nakon pozdravnih riječi koje su uputili glavni tajnik Čakavskoga sabora prof. Josip Šiklić i Nadia Bužleta, u ime Društva bibliotekara Istre "Istarsko troknjižje" (Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2019.), ali i novu Biletićevu knjigu "Ex Provincia" (izabrane kroatističke teme – opće i zavičajne), predstavila je prof. dr. sc. Valnea Delbianco s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Nakon toga uslijedio je razgovor s autorom, u kojemu se Biletić osvrnuo na svoje stvaralaštvo, polemički na ulogu i položaj književnosti u društvu u nedavnoj prošlosti i danas, o tomu što je zavičaj, a što domovinski i planetarni prostori kada je posrijedi književnost na standardu i dijalektima te, osobito, na svoj višedesetljetni rad na afirmaciji kako kroatistike općenito tako i one sa zavičajnim, istarskim predznakom na poseban način.

Valnea Delbianco istaknula je razne Biletićeve "uloge", one pjesnika, antologičara, esejista, književnoga kritičara, urednika knjiga i časopisa, autora brojnih rasprava, knjiga i antologija te jednog od ponajboljih poznavatelja i proučavatelja hrvatske književnosti Istre.

Istarska književnost

Biletić je diplomirao i magistrirao s temom iz suvremene hrvatske književnosti na današnjemu Odsjeku za kroatistiku i južnoslavenske filologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na istom fakultetu. Živi i stvara u Puli, a u Rovinju je ravnatelj Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik". Pokretač je Pulskih dana eseja, dugogodišnji urednik i pokretač uglednog časopisa "Nova Istra" te urednik e-časopisa za književnu kritiku "Stav". Dopredsjednik je Društva hrvatskih književnika i predsjednik Istarskog ogranka. Dobitnik je niza književnih i društvenih priznanja.

- U prvom prilogu u knjizi, naslovljenom "O hrvatskoj književnosti Istre", autor pokazuje da je od ranoga srednjovjekovlja i glagoljske epigrafike pa sve do danas postojala i postoji istarska književnost koju naziva (uz napomenu da se "njezin identitet i njezini sadržaji ne mijenjaju niti dovode u pitanje, jednako kao ni cjelovitost hrvatske književnosti") sintagmama: hrvatska književnost u Istri, hrvatskoistarska književnost, književnost hrvatskih pisaca iz Istre, istarska hrvatska ili hrvatska istarska književnost itd., naglasila je prof. dr. Delbianco.

Polemički ton

U odnosu prema prvoj, druga knjiga obuhvaća dulje razdoblje, zalazeći dublje u 19. stoljeće, a u njoj se Biletić bavi značajnim osobnostima, pojavama i problemima koji se tiču istarskog odsječka nacionalne literature.

- Za treći dio troknjižja, sam će autor reći da je "relaksiraniji", s "ponekim polemičkim tonom", i tu je riječ o pedesetak književnokritičkih i esejističkih priloga u kojima piše uglavnom o Istranima i temama vezanim za Istru, navela je predstavljačica.

- Trosveščana monografija, od ukupno više od 900 stranica svojim sadržajem, interpretacijskim i kritičkim pristupom važno je i korisno književnopovijesno i književnokritičko djelo Borisa Domagoja Biletića koji izborom etabliranih i manje poznatih pisaca te različitih književnih sadržaja hrvatske književnosti Istre nastalih u vremenski širokom rasponu, proširuje ne samo spoznaje o njezinu književnokulturnomu identitetu/identitetima već pridonosi jačanju svijesti o regionalnim i zavičajnim vrijednostima autora i djela koji ulaze u matični tijek nacionalne hrvatske književnosti kao cjeline, zaključila je prof. dr. sc. Valnea Delbianco.

U ovoj mu je godini objavljena nova knjiga – Ex Provincia, izdavač je Alfa iz Zagreba. Riječ je o izabranim kroatističkim temama (općim i zavičajnim), prilozima koji su nastajali tijekom 35 godina i recentnim tekstovima. U pripremi je još jedno njegovo autorsko djelo, kritičko izdanje izabranih pjesama "Hvatanje zraka" (Matica hrvatska, Zagreb, 2021.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater