KNJIŽEVNI NATJEČAJ

Pripovijedanje u doba korone: DEKAMERON 21. STOLJEĆA

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Cilj ovog događanja je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani. Želimo pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu i što će im pomoći da lakše prođu kroz ove problematične dane, vele organizatorice ovog posve novog književnog natječaja Ana Cerovac, Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić

U originalnoj formi Boccacciovog klasika, mladi pripovjedači sigurnost pred srednjovjekovnom kugom pronalaze na ladanju, a vrijeme si krate pričajući priče.

- Za razliku od njih, preventivne mjere u vrijeme naše pandemije upućuju nas da se odgovorno držimo svojih stanova i ekrana, zbog čega će naša sigurna zona za pripovijedanje biti internet. Cilj ovog događanja je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani. Želimo pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu i što će im pomoći da lakše prođu kroz ove problematične dane, vele organizatorice ovog posve novog književnog natječaja Ana Cerovac, Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić.

Decameron 2020

- Priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu Decameron 2020 te će biti dostupne svim zainteresiranim čitateljima, stoga potičemo autore da počnu pisati već po objavi ovog poziva. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo. Dopušteni su svi žanrovi, a posebno se veselimo fantasyju i SF-u. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije, ali prihvaća se i svemirsko okruženje dok god likovi i setting imaju veze s Hrvatskom i bilo kojom alternativnom verzijom zemlje i regije. Dakle, prihvaćamo i izmještenu hrvatsku kulturu i identitet, ističu organizatori.

Sedam tema

U skladu s praksom u izvornom Dekameronu, objavljuju i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način. Jedan autor može poslati i više od jedne priče pod uvjetom da su u različitim temama. Teme/smjernice za Decameron 2020 su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama). Preostale tri teme od ukupnih deset bit će objavljene naknadno.

Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8.000 riječi. Tekstovi se šalju u formatima .doc ili .docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na adresu: decameron2020.hr@gmail.com.

Priče objavljene na blogu naknadno će proći kroz dodatan izbor te će biti objedinjene u elektroničkoj zbirci Decameron 2020 – Priče iz karantene čija će se promocija održati po ponovnoj uspostavi javnih okupljanja i manifestacija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum