ZAGREBAČKI ARHITEKT I PISAC

BORIS POPOVIĆ: Kraj arhitekture dogodio se u Makini

Kada se spoji autor koji voli Pulu, Puljani koji vole autora i voditelj Makine, fotograf Hassan Abdelghani, koji svaki susret pretvori u pravi društveni događaj, slijed događaja bio je očekivan na obostrano zadovoljstvo svih prisutnih. Zanimljivo je da "Kraj arhitekture" koji iako je objavljen prije pandemije, uz novi distopijski moment rata u Ukrajini, postaje svakim danom sve zanimljivije štivo, rekao je na promociji dizajner Igor Stanišljević koji je uz spisateljicu Rujanu Jeger predstavio novelu

| Autor: Lara BAGAR
Igor Stanišljević, Rujana Jeger i Boris Popović u Makini (Snimila Lara Bagar)

Igor Stanišljević, Rujana Jeger i Boris Popović u Makini (Snimila Lara Bagar)


Prije deset godina zagrebački arhitekt, pisac, menadžer, glazbeni producent, ali i ljubitelj Pule Boris Popović promovirao je svoju prvu knjigu "Vuizam – arhitektura od krvi i mesa" u pulskom kafiću P-14. Vuizam je bila knjiga o arhitekturi bez nacrta, odnosno originalna zbirka eseja o arhitekturi i ljepoti življenja. Promocija se u tada najposjećenijem pulskom kafiću pretvorila u pravi društveni događaj s pulskim ženskim konceptnim bendom GeDoRama (svojevrsnim pretečama Konstrakte) i "Figlima di Bruno Atomico" koji su tada ironično punkerski kritizirali vlast i neraštimano pjevali "Brijuni Rivijeru".

U međuvremenu je autor napisao drugu knjigu, vamp ljubavnu novelu "Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva!" koja je bila predstavljena u tada, ali i sada još popularnom pulskom kafiću Skandalu. U noveli glavni je lik arhitekt, a radnja se djelomično događa u Puli.

Neutralni grad

Nakon toga Popović je 2019. napisao "Kraj arhitekture". Bilo je to netom prije pandemije koja je zaustavila promociju romana čije je mjesto radnje u potpunosti Pula. Novela se događa u bliskoj budućnosti, prati arhitekta koji usprkos ratnom stanju, stiže u neutralni Grad (Pula) u kojem se nada svom prvom poslu. Odmah po dolasku slučajno sjeda u caffe bar Sirenu ne sluteći kuda će ga taj moment odvesti u bilinearnoj distopiji u kojoj slijed događaja teče u oba smjera, a budući događaji utječu na sadašnjost.

Foto

Tako je bilo i preksinoć. Prvo je publika, baš kao u njegovom romanu, sjela u caffe bar Sirena i taj moment odveo ih je na promociju knjige u Galeriju Makina. A kada se spoji autor koji voli Pulu, Puljane koji vole autora i voditelj Makine fotograf Hassan Abdelghani koji svaki susret pretvori u pravi društveni događaj, slijed događaja bio je očekivan na obostrano zadovoljstvo svih prisutnih. Zanimljivo je da "Kraj arhitekture" koji, iako je objavljen prije pandemije, uz novi distopijski moment rata u Ukrajini, postaje svakim danom sve zanimljivije štivo, rekao je na promociji dizajner Igor Stanišljević koji je uz spisateljicu Rujanu Jeger predstavio novelu.

"Na prvo čitanje knjiga mi je bila dobra, na drugo nevjerojatna, odnosno prej…. jer se u međuvremenu svašta počelo događati pa je knjiga u ovo predapokaliptično vrijeme legla kao budali šamar. Knjiga zapravo daje jedan divan, optimističan osjećaj kako je sretan svatko tko ima nekoga s kim može ležati u sobi u kojoj je bomba raznijela krov i prozore i može gledati zvijezde", primijetila je Jeger i zaključila "Knjiga je mračna, a istovremeno i svijetla. Zapravo, Boris je nepopravljivo romantičan".

3D naočale

Jeger i Popović pred publikom su čitali ulomke iz knjige na što je autor rekao da je ovo prva prava promocija. Boris Popović je autor koji Pulu osjeća na jedan suptilan način. Bio je glazbeni producent Zhelu, Messerschmittu i Spoonsima, a kada piše o Puli njegovo mjesto radnje je puno više od samih turističkih razglednica, one funkcioniraju na istom nivou kao ljudske emocije. "Želim da se od knjige snimi film pa da turisti vide mjesta koja ti tako opisuješ", primijetila je Jeger. I zato, kao što je na promociji rečeno, radi se o mračno romantičnom romanu prekrasnih opisa Pule.

A da priča bude interesantnija, s knjigom se dobivaju i 3D naočale za gledanje trodimenzionalnih ilustracija na koricama autora Vladislava Kneževića, dok je dizajn, prijelom i ilustracije izradio studio Parabureau pulskog dizajnera Igora Stanišljevića. Zanimljivo štivo za čitanje, ali i za gledanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater