HIŽA OD BESED

Azem Deliu u pazinskoj Kući za pisce: PAZIN JE MIRAN I REFLEKSIVAN GRAD

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Azem Deliu, najmlađi je gost pazinske Kuće za pisce (Davor ŠIŠOVIĆ)

Azem Deliu, najmlađi je gost pazinske Kuće za pisce (Davor ŠIŠOVIĆ)


Predivan pogled kojeg mi balkon Kuće za pisce pruža prema šumovitoj Pazinskoj jami i Kaštelu na njezinom rubu jako je smirujuć i poticajan, i svakako će utjecati na ono što ću ovdje pisati; početna ideja mi se lako može i promijeniti, kazao je Azem Deliu mladi pisac s Kosova, travanjski gost pazinske Kuće za pisce - Hiže od besed

Mladi pisac s Kosova Azem Deliu travanjski je gost pazinske Kuće za pisce - Hiže od besid, i sa svoje 23 godine najmlađi je dosadašnji gost ove pazinske književne rezidencije. Tijekom boravka u Pazinu pripremat će svoju četvrtu knjigu, koju je zamislio kao zbirku pjesama, pisama i kratkih priča o društvenim fenomenima današnjeg vremena poput primjerice ekstremizma ili nacionalizma.

Bestseleri

- Već sam nekoliko dana ovdje, i Pazin mi se predstavio kao miran i refleksivan grad, što za stranca poput mene može biti jako dobro jer ga doživljavam iz druge perspektive nego njegovi građani, neopterećen svakodnevicom. Predivan pogled kojeg mi balkon Kuće za pisce pruža prema šumovitoj Pazinskoj jami i Kaštelu na njezinom rubu jako je smirujuć i poticajan, i svakako će utjecati na ono što ću ovdje pisati; početna ideja mi se lako može i promijeniti. K tome, dok boravim ovdje volio bih saznati više o novijoj hrvatskoj književnosti koju najmanje poznajem od svih balkanskih književnosti, a zanima me i što ovaj kraj i njegov hrvatski kontekst može ponuditi iz kulturnog aspekta", rekao nam je Deliu o svojim prvim pazinskim dojmovima.

Prvu knjigu, zbirku pjesama "Pogreb kiše" objavio je sa 17 godina i ona nije, kaže nam autor, bila osobito uspješna, međutim naredne dvije knjige postale su mu bestseleri i s njima se afirmirao na književnoj sceni i Kosova i Albanije. Druga njegova knjiga bila je roman, kasnije preveden i na engleski, naslova "Ilegalni ljubilac", radnjom smješten u zamišljenu totalitarnu državu koja se zove Republika Moralista. Njezin glavni junak, imenom Ivan Šolohov, postaje žrtva režima jer se ljubio sa svojom djevojkom izvan dopuštenog vremena. Da, u tom režimu je propisano vrijeme kada se smijete ljubiti, a svako prekoračenje skupo će vas koštati, pogotovo ako vam za zlodjelo sude djeca, koje je vlastodržac postavio za suce tvrdeći da su djeca najpošteniji suci, ali su istodobno i najpodložnija manipulaciji.

Distopijski roman

Nakon ovog distopijskog romana Deliu je objavio roman "Bilješke o crvu Smolinskom", u kome je kontekst "stvarnosniji" i bliži aktualnim društveno-političkim prilikama. Glavni mu je lik biseksualni poljski pjesnik Pjotr Smolinski koji dolazi na književnu rezidenciju na Kosovo, pa u svom novom privremenom zavičaju prepoznaje simptome poslijeratne nacionalističke paranoje vrlo slične situaciji u Poljskoj nakon pada komunizma. Iako je objavljen potkraj prošle godine, ovaj se roman do kraja te iste godine probio na prvo mjesto liste najprodavanijih knjiga u cijeloj toj godini, a u poljskim su medijima Azema Deliua preko tog romana uspoređivali i s najpoznatijim albanskim piscem i svojedobnim kandidatom za Nobelovu nagradu, Ismailom Kadareom.

Deliu živi u omanjem srednjokosovskom gradu Skenderaju, a trenutačno na Sveučilištu u Prištini pohađa završnu godinu studija albanske književnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini