festival dječje knjige

Maštolovi i razna čarobna bića na ovogodišnjem Monte Libriću

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Brojne će se kreativne radionice održati u sastavu Monte Librića, a čitav detaljan raspored nalazi se na web-stranicama Monte Librića.

Jedna od radionica je "Maštolov". Orko, Divovi, Macmolići, Štrige, Vile i vilenjaci, Krsnik, Zmajevi su protagonisti.

"Maštolov" je kreativna radionica - igraonica i pričaonica, a koju na Libriću vodi performerica, kantautorica, scenografkinja i poznata Librić čarobnica Sedina Cerovac. "Možda ste čitali i slušali priče o zmajevima, divovima, macićima, vilama, vješticama i krsnicima, ali ‘Maštolov’ je tek prava avantura! Kroz zagonetke, pjesmu, detektivsku potragu, uz puno mašte i radosti koju nosi igra, pred nama su novi susreti s fantastičnim bićima našeg poluotoka", poziva djecu u "Maštolov" Sedina Cerovac, koja u svojim kreativnim radionicama promiče kulturu čitanja kao doživljaj koji različite priče povezuje u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka.

Libraonice će ove godine imati temu Divovi dobra srca, Macmolići s crvenim kapicama, Štrige idu na Librić, Vile s Učke…

Libraonice su jedan od zaštitnih znakova Monte Librića. U ovim interaktivnim radionicama nastaju nove priče, ilustriraju se postojeće, oživljavaju lutke, osmišljavaju scenske igre, uči pantomima, stvaraju novi likovi i novi songovi… Tu sve pršti od dječje mašte i kreativnosti. Radionice se provode u suradnji s Fakultetom za odgojno-obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a vode ih studenti. Ove će godine Libraonice svaki dan biti posvećene jednom mitološkom biću Istre. Iz naslovne teme Librića "Mitološka bića Istre" u Libraonice na druženje s djecom stižu divovi, macmolići, štrige i štriguni, vile i vilenjaci.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

"Što se može dogoditi kada na audiciju za cirkusanta dođe – div?" Glavno je to pitanje na koje će se tražiti odgovor u pravoj cirkuskoj atmosferi radionice "Tko je kriv ako div zaluta u cirkus?". Radionicu će uz moto: "Što veselije to bolje!" voditi spisateljica Ines Marciuš Kruljac.

Tu je i radionica "Div u šeširu". "Što se dogodi kada div poželi biti dio cirkusa, a prevelik je da uđe u šator? Tada on iskoristi šator kao - cirkuski šešir! I, zabava može početi!", najavljuje veselu radionicu "Div u Šeširu" voditeljica Jasmina Kosanović, poznata ilustratorica. Ona jako dobro poznaje cirkus, a dokaz tome su i njene ilustracije za novu slikovnicu "Traže se cirkusanti", a koju je napisala Ines Marciuš Kruljac.

Radionica "Tragovima divova". Stvaranje i razvoj priče o divovima i mitskim bićima kroz slike, uz naglasak na razvoju govorno-jezičnih i komunikacijskih vještina bit će glavne teme edukativno-kreativne radionice "Tragovima divova: stvaranje priče kroz slike". Voditeljica ove edukativne i zabavne radionice je Tea Vujić, fonetičarka i rehabilitatorica, a s mališanima će se poigrati pravilnim izgovorom glasova.

Kreativna radionica "Ništa strašno" oblikovana je na temelju istoimene slikovnice Ivane Đula i Milice Sinkauz, a koja se bavi dječjim strahovima, odnosom prema njima i traženjem načina da se s njima suočimo.

Kreativna radionica "Istria magica" koju vodi kazališna umjetnica Petra B. Blašković osmišljena je kao interaktivni put koji se temelji na temama obrađenim u knjizi Zdenka Bašića "Čarobna Istra". Kroz kazališne igre, pripovijedanje i pjesme polaznici će otkrivati kaštele i čarobna bića Istre nekadašnjeg vremena, uz isticanje veze s mjestom gdje žive i brigu o okolišu.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Likovna radionica "Mala hrabrost zamijeni strah" koju vodi likovni umjetnik Dominik Vuković tematski se referira na slikovnicu "Ništa strašno" Ivane Đule i Milice Sinkauz, a koju je Vuković ilustrirao. Ova slikovnica, kao i radionica, u prenesenom značenju normalizira dječje strahove i svodi ih samim time na ništa strašno. Strahovi su normalna stvar i svašta ih može probuditi, ali ono što je najbitnije je da ih isto tako uz malo hrabrosti možemo riješiti. Naslov radionice je zadnji stih odnosno zadnja rečenica u slikovnici.

Kreativna radionica "Haljina za kraljevnu" nadovezuje se na predstavljanje slikovnice "Kraljevna u paučinastoj haljini" poznate književnice za djecu Tatjane Pokrajac-Papucci. U tradicionalnoj japanskoj origami tehnici djeca će pod vodstvom književnice izrađivati papirnate haljinice u koje će potom "odjenuti" kraljevnu.

"Mića štorija o Divić-grad" igrokaz je i radionica za djecu od pet do osam godina. Gostovanje je to Gradske knjižnice i čitaonice Pula na 17. Monte Libriću u kojem vile igraju knjižničarke Tijana Živko i Matea Radolović. Ovaj se program temelji na slikovnici "Mića štorija o Divić-gradu" koja je objavljena u nakladi Osnovne škole Dr. Mate Demarina, Medulin, a uredile su je Martina Jakovčić i Jasminka Zović.

Radionica "Kabinet čuda". Znate li kako nazivamo najmanje čestice od kojih su građene molekule? Zasigurno ste čuli za kemijske elemente. A brojne zanimljivosti o njima i njihovoj povezanosti s mitološkim bićima moći će se saznati i naučiti u radionici "Kabinet čuda". Sudjeluju: Sara Crvić, Danijela Novaković, Iva Vukalović i Antonia Kocijel (studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

"Mala morska mitologija" - radionica je inspirirana morem, čudesnim morskim i mitološkim bićima. Voditelji su profesori Neven Iveša i Gioconda Millotti s Odjela za prirodne i zdravstvene studije pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, kojima će na Libriću pomagati njihovi studenti.

"U ‘Vilinskom kolu’ postoji samo radost, cika i veselje. Bojama plešemo po kamenčićima, svojim potezima i otiscima prstiju oslikavajući svoj vilinski simbol i oživljujući posebne moći koje smo primili od vjetra, vatre, zemlje i vode. Zajedno u kolu dajemo im još veću snagu i nosimo sa sobom kroz svaki dan", kaže o radionici njena voditeljica, poznata ilustratorica Ana Salopek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter