DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Predstavljena zbirka izabranih pjesama "Pjevač u lišću" Igora Zidića. Pjesništvo koje se temelji na mediteranizmu

| Autor: Olga Monika Menčik
Igor Zidić, Božidar Petrač, Ivan Rogić Nehajev i Davor Šalat (Foto: Kršćanska sadašnjost)

Igor Zidić, Božidar Petrač, Ivan Rogić Nehajev i Davor Šalat (Foto: Kršćanska sadašnjost)


Zbirka izabranih pjesama Igora Zidića »Pjevač u lišću« predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu u povodu obilježavanja 85. obljetnice Zidićevog rođenja. Izbor pjesama koji je napravio Božidar Petrač prati sažetak Zidićeva pjesništva u vremenskom kontinuitetu, dok biblijski motivi obilježavaju kulturalni kontekst i obzorje njegova pjesništva, ali i njegova povijesno-likovnog stvaralaštva.

– Nakladnik i ova biblioteka u pjesništvu nastoje naći duhovna izvorišta više nego neke druge teme i motive. U koricama takvih knjižica nalaze se pjesme koje više naginju nebeskim stazama i rajskim sferama. To ne vrijedi za svakog pjesnika u ovoj nakladi, a u ovom izboru nisam se ograničavao time kako bih od Zidića učinio čovjeka tipičnog religioznog nadahnuća, nego prikazati sve odrednice njegovog pjesništva koje se temelji na mediteranizmu. Njegov mediteranizam širok je i pokriva cjeloviti Mediteran, ne samo njegov europski bazen. Zidiću se u kristalnim jasnoćama, bljeskovima i epifanijama transcendiraju puke pojavnosti svijeta, te je zagledan u svoj poziv, svoju misiju Božjega pjevača koji izoštrava, njeguje, pročišćava i ljubi taj veliki talent skladnoga, otpornog i njegovanog pjevanja, rekao je Božidar Petrač.

Knjiga kao kutija žigica

Ovu zbirku objavila je Kršćanska sadašnjost u sklopu biblioteke Media, a na predstavljanju je odabrane stihove kazivao dramski umjetnik Dragan Despot. Prisutne je pozdravila predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek, dok se autor Igor Zidić zahvalio ljudima koji su uredili i onima koji su čitali tu knjižicu. Spomenuo je kako ga je zatekao malecki format knjige.

– Kada se knjiga pojavila bio sam iznenađen, učinila mi se kao kutija žigica. Ali nije to loša usporedba – sa žigicama se puno toga može napraviti. Primijetio sam da je ta knjiga stvarno za džep, kada je staviš u džep – onda je s tobom. Pomislio sam da je ovo najbolji mogući dar u najboljem mogućem formatu, rekao je Zidić referirajući se na svoj rođendan koji je bio prije dva mjeseca.

Na kraju kratkog obraćanja poručio je kako treba biti sretan za dane koje imamo.

– Svako jutro sam dobre volje kada se ujutro probudim i shvatim da sam još živ, rekao je veselo Zidić.

Duhovna okosnica

Petračev tekst o Zidićevim pjesmama temelji se na detaljnom čitanju njegova opusa, uz što ide i određena empatija, rekao je sociolog Ivan Rogić Nehajev.

– Napisati tekst o opusu nije jednostavan posao, djelo je to jednog znalca. Za hirovite čitateljske itinerare ne znam bolji odabir pjesama ni bolji pogovor od Petračeva. Zidiću želimo još mnogo ljeta, sunca i plovidbe, a knjizi želimo siguran put do džepova čitatelja, poručio je Rogić Nehajev.

Petrač je pogledom na Zidićevo pjesništvo učinio vidljivijom njegovu duhovnu okosnicu, poručio je književnik Davor Šalat.

– On je u svom pjesništvu sudjelovao u brojnim nacionalnim tradicijama mnogo dublje nego što se može uočiti na prvi pogled. Petrač je nadahnut, u svom je izboru očiglednim učinio široke izvore Zidićevog djelovanja, rekao je Šalat na predstavljanju knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter