Novi program Sa(n)jma knjige u Istri

Histrokozmos: U pripremi "Prvi tom - Poslovice" Franka Lukeža

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Vrlo je emotivno bilo na "Histrokozmosu", novome programu Sa(n)jma knjige koji je nastao velikim zalaganjem i trudom Borana Kalčića.

Kako je rekla voditeljica programa Roberta Razzi, Histrokozmos, novi "mali sajam u sajmu" s temom Saga o vinu, programska je novost 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Uvertira je to u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi 2024. godine, a ujedno i uvod u temu "Mikrokozmos" koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri.

- Franko Lukež, autor je kultne, prve istarske kuharice, koja je objavljena u izdanju Istarske naklade. On je i bonvivan, a njegov je hedonizam uzdignut na filozofsku razinu. Franko Lukež je renesansni čovjek i u svom obuhvatnom znanju i u druženju. On je bio najveći gastrozof, erudit, publicist koji je stvorio priču o Istri kao zemlji vina. Upravo su vino i istinska kultura vina bili jedna od njegovih najdražih tema, i zato Histrokozmos, koji programski predstavlja najbolje od Istre, započinjemo Sagom o vinu, naveo je Boran Kalčić, inicijator Histrokozmosa.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na prvome programu te manifestacije najavljena je prva knjiga u biblioteci Lukežijana: "Prvi tom – Poslovice" Franka Lukeža, koja je u pripremi, a bit će objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Velike zasluge za ovaj projekt i objedinjavanje dragocjene građe koju je prikupio Franko Lukež imaju i Marko Percan, urednik emisije "Historia Histriae" Hrvatskog Radija Radio Pule, Frankova kćerka Petra Lukež te Anita Šikić, urednica knjige, koji su i govorili o tom projektu, gdje će se svakodnevno predstavljati istarski vinari i sommelieri.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Video-insertom se obratio i Milan Rakovac, govoreći o veličini i važnosti Lukeža, a njegova kćerka Petra rekla je da je krenula sređivati njegove rukopise, bilješke i da je Lukež bio stara škola, iznimno pedantan. Marko Percan sjetio se kada je radio emisiju s njim, četiri sezone, te priča o pulskim oštarijama koje, kako je kazao, više ne postoje u tom smislu. Anita Šikić iz Sveučilišne naklade govorila je o knjizi u nastanku i o značaju takvoga djela.

Lukeža se prisjetio i poznati kantautor Bruno Krajcar. U programu su sudjelovali vinar Klaudio Tomaz te sommelieri Emil Perdec i Filip Savić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter