Predstavljanje u klubu umirovljenika

"Libar života" Agneze Vale: Godine nisu bitne, dok je kreativnosti

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Agneza Vale ima, premda je to za žene odnosno, dame, nezahvalno reći, skoro 98 godina. Prošle je godine objavila svoju prvu knjigu "Libar života" koja je jučer predstavljena na mini promociji u prostorima Čitaonice kluba umirovljenika Pula, gdje je Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježila Međunarodni dan starijih osoba. Agneza Vale, članica Čitaonice kluba umirovljenika je od samog otvorenja Čitaonice aktivno sudjelovala u brojnim programima koji su se tu održavali.

Uvijek aktivna

Tom je prigodom Agneza Vale, i dalje u dobroj formi, pročitala i neke od pjesama objavljenih u ovoj knjizi koja obuhvaća njezine priče i pjesme kao hommage Raklju, njegovim lokacijama, ljudima i posebnostima. Knjiga je i svojevrstan »kolaž« njezina života; nekih životnih trenutaka gdje donosi jednostavne pjesme u znaku osjećaja napisanih "iz duše".

Premda je, kako je sama kazala, završila samo pet razreda škole zbog nemogućnosti daljnjega školovanja, oduvijek je bila samouka. Voljela je čitati, i dalje to čini. Uz to, piše, slika, a pohađala je i sve moguće radionice u Čitaonici kluba umirovljenika.

Budući da je i dalje u formi, kuha, radi sve po kući, odlazi po špežu, do pošte i svugdje gdje treba. Iako je u njezinoj obitelji bilo bolesti, gubitaka te ostala je bez dragih osoba, nije htjela »pasti u krevet« i biti teretom kćerki, unukama, praunucima. Osim što piše, Agneza i slika, crta, izrađuje lutke, šeširiće te svakakve kreativne skulpturice i predmete.

O rodnome kraju

- U ovoj knjizi donosim i pjesme i zapise o Raklju, nastale od 1995. godine naovamo, kada sam nakon muževe smrti, s kojim sam imala divan brak, krenula pohađati razne radionice u Čitaonici kluba umirovljenika. Djelatnice Loredana i Lorena bile su fantastične, kao i svi drugi voditelji-gosti. Išla sam i na radionice u Villi Trapp, a knjigu sam napisala da se sačuvaju običaji i posebnosti moga Raklja, kazala je Vale koja sada živi u Puli, ali Rakalj joj je uvijek u srcu.

Nazočne su kratko pozdravile Vlada Može iz Istarske stranke umirovljenika i Zorka Lončar, koja je organizirala brojne radionice za treću dob, a autoricu je predstavila Iva Lanča Joldić, koordinatorica programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1990. godine na temelju odluke i rezolucije Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

Suorganizatori ovoga programa su Istarska stranka umirovljenika i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom