U NOVIGRADU

Predstavljanje dvije knjige antifašističke tematike

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovog petka, 29. rujna u 18 sati u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad -CMIK, na adresi Rivarela 7, održava se predstavljanje dvije knjige.

Knjiga "Geneza antifašizma u Istri" autora dr. sc. Milana Radoševića obrađena je tema početaka fašističkog nasilja usmjerenog protiv radničkog te hrvatskog nacionalnog pokreta u Istri 1920. godine koji je generirao i prvi antifašistički otpor. Kroz četiri poglavlja su rekonstruirane epizode Vodnjanske bitke (16. siječnja), prvomajskog krvoprolića na pulskoj Portarati, fašističkog paleža Narodnoga doma u Puli (14. srpnja), napada na odvjetnike dr. Mirka Vratovića i dr. Ivu Zuccona (Cukona) (16. srpnja) te konačno Mussolinijev posjet Puli (21. rujna) i sukob fašista sa socijalistima.

Knjiga "Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi" autora dr. sc. Renata Matića priča o globalnoj mapi gdje otpor poprima širi narodni karakter i prije pojave fašističke države i objave globalne prijetnje opstanku čovječanstva jest Istra. Riječ je o otporu na nasilje, čiji se jedinstveni zlokobni karakter razotkriva u samom začetku.

Moderator predstavljanja biti će prof. Branimir Červar, a za glazbeni intermezzo zadužen je zbor "Lavanda" iz Novigrada.

Organizatori su CMIK Novigrad, Istarsko povijesno društvo i Udruga antifašista Bujštine. Program CMIK-a ostvaren je sredstvima Grada Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini