TJEDAN ISTARSKIH KNJIŽNICA

Predstavljen roman Suze boga Marsa Snježane Babić Višnjić: Tri isprepletene ratne priče

| Autor: Vanesa Begić
Snježana Babić Višnjić u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici (Foto: GKIČ)

Snježana Babić Višnjić u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici (Foto: GKIČ)


Tjedan istarskih knjižnica - TIK - projekt je Društva bibliotekara Istre, koji se od 2019. svakog trećeg tjedna u rujnu održava u knjižnicama na području Istarske županije s ciljem promoviranja i povezivanja knjižnica kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Ovogodišnje izdanje koje se održava od 18. do 22. rujna ima slogan »Knjigom do mira« te je osnovna misao svih ovogodišnjih aktivnosti razvijanje svijesti o posljedicama sukoba, kako za pojedince, tako i za društvo. Najprije u Knjižnici Veruda, a potom u Središnjoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljeno je djelo Snježane Babić Višnjić »Suze boga Marsa«.

Djeca i ratna zbivanja

- Ovaj roman obuhvaća tri naizmjence isprepletene ratne priče, koje se odvijaju u raznim vremenskim razdobljima te na raznim geografskim lokacijama. Poveznica je da su njihovi glavni likovi dječaci: Jusuf dolazi iz Sirije, Ivan je iz Vukovara, a Andrija dolazi iz doba bitke kod Sigeta. Taj roman u biti opisuje životne okolnosti koje mogu snaći djecu, a i ostale, tijekom ratnih zbivanja. Roman prati, u jednoj od priča Andriju i njegovu majku i sestru, koji bježe pred turskom najezdom i nađu se potom u Osmanlijskom okruženju, tu je i priča o Ivanu, koji zajedno s majkom bježi iz ratnog Vukovara, kao i priča o Jusufu, koji se s ocem našao u okupiranom Alepu prilikom posjeta očeve obitelji. Te tri priče govore o tome kako je djeci teško tijekom ratnih zbivanja, kazala je autorica.

U Knjižnici Veruda autorica je predstavila djelo učenicima 7.b razreda OŠ Veruda, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici učenicima pulske Medicinske škole.

Brojna književna djela

Snježana Babić Višnjić suvremena je hrvatska spisateljica. Rođena 1969. godine u Zagrebu, diplomirala 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu hrvatski jezik i južnoslavenske filologije. Radila je niz godina kao novinarka, a objavila je veliki broj romana za djecu i mlade. Priče su joj objavljivane u brojnim časopisima, zbornicima… Piše i književne kritike te radi i kao urednica i lektorica.

Programske aktivnosti 5. TIK-a održavaju se u suorganizaciji Arheološkog muzeja Istre, Državnog arhiva u Pazinu, Gradske knjižnice Buje, Gradske knjižnice Labin, Gradske knjižnice »Matija Vlačić Ilirik« Rovinj, Gradske knjižnice Novigrad, Gradske knjižnice Pazin, Gradske knjižnice Poreč, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Gradske knjižnica Umag i Sveučilišne knjižnice u Puli.

Pokrovitelji Tjedna istarskih knjižnica jesu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula i Grad Vodnjan, a realizaciju projekta omogućio je i Arheološki muzej Istre u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater