DAMIR HOYKA Predstavio treći dio "Pustolovina Tizi Enili"

Svatko može ovaj svijet učiniti boljim

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


 Pulska Gradska knjižnica i čitaonica jučer je ugostila Damira Hoyku koji je predstavio treći dio književnog serijala »Pustolovine Tizi Enili« pod nazivom »Uspon života«. Prva dva dijela »Eksperiment« i »Početak« objavljeni su 2021. i 2022.

Što je flow

Hoyka je u Pulu došao predstaviti svoj novi roman namijenjen djeci, ali i odraslima, a prvi dio prezentacije pretvorio se u pravi motivacijski govor. U knjizi se koristeći umnu mapu predstavio kao samostalni umjetnik, edukator, ljubitelj popularne umjetnosti i tata. Fotografijom se bavi skoro 40 godina, ali kao što je rekao djeci koju su činili učenici i učenice petih i šestih razreda pulskih osnovnih škola Šijana i »Giuseppina Martinuzzi«, »nemojte da vas smjeste samo u jednu kutiju, da vam kažu da ste samo za sport, likovni ili fiziku. Nisi, ti si za sve«.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

- Svatko od vas je napravljen za sve pa ćeš u jednom trenutku prepoznati što je najjače u tebi. Ti si sve što želiš biti i možeš napraviti što hoćeš. Probaj napraviti najbolju verziju sebe, samo moraš učiti. Svatko može stvoriti nešto što će ovaj svijet učiniti boljim. Koliko si radio na sebi, toliko ćeš biti bolji i cijeli život će ti se promijeniti. To je ono što Tizi radi od sebe, ona je tu da vam pomogne, kazao je Hoyka koji je djeci pokušao objasniti što je flow.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

To doslovce tok, ono stanje kada dok se radi, ne osjeća se što se događa okolo. O tome je popričao s djecom koja su otkrila da i ona imaju svoje stanja flowa kada nešto rade. »Vidite da imate nešto u čemu svi uživate«, konstatirao je Hoyka, napomenuvši ipak da neće uživati ako rade preteške stvari.

Razvijati VIS

Tizi ima 10 godina, sve je zanima i s roditeljima vrhunskim znanstvenicima živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Tamo pohađa školu u sklopu znanstvenog instituta kojem je misija omogućiti čovječanstvu napredak i kvalitetniji život. Stav instituta je da svatko ima barem jedan VIS – sposobnost kojom svijet može učiniti boljim. Shodno tome, zadatak škole je naprednim obrazovnim metodama otkriti učenikov VIS i razvijati ga. Pritom je njeno neobično ime kratica početnih slova imena četiri Hoykine kćeri. Kroz priče o Tizi Hoyka je, kako kaže, htio da ovo što djeca uče u školi bude zanimljivo.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

U drugom dijelu prezentacije Hoyka je opet popričao s djecom koja su mu postavljala pitanja poput toga koliko dugo mu je trebalo da napiše prvu knjigu, zašto Tizi ima rozu kosu ili što ga je motiviralo da počne pisati. Prezentaciju je vodila Iva Lanča Joldić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum