BOGAT PROGRAM U ROVINJU

UZ SVJETSKI DAN LUTKARSTVA: Premijera predstave "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda"

Lutkarska je predstava za djecu "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda" Nine Pavlović, u režiji Nenada Pavlovića, na šaljiv i razigran način u fokus stavlja odnos prema tradiciji rovinjskog kraja * Uoči premijere 21. ožujka u Rovinju, u rovinjskom Multimedijalnom centru održat će se svečani sastanak Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA te izložba lutaka studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i izložba "Lutke izvan teksta" Rije Trdin

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Predstava se održava u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, a autor plakata je Daniel Žeželj

Predstava se održava u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, a autor plakata je Daniel Žeželj


Posebno bogat i raznolik bit će ovogodišnji Svjetski dan lutkarstva u Rovinju, i to zahvaljujući suradnji s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu. U povodu Svjetskog dana lutkarstva, 21. ožujka u Rovinju će se održati premijera lutkarske predstave "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda", u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja. Autorica teksta i dramaturginja je Nina Pavlović, a režiser Nenad Pavlović.

Uzbudljive avanture

Scene, kostim i lutke potpisuje Breza Žižović, autor glazbe i dizajna zvuka je Ervin Lustig, a savjetnik za glazbu Massimo Brajković. Dizajn svjetla potpisuje Nenad Pavlović, a glume Linda Kliman, Davor Tarbuk, Dominik Karaula i Grgur Grgić.

"Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda" lutkarska je predstava za djecu koja na šaljiv i razigran način u fokus stavlja odnos prema tradiciji rovinjskog kraja, istražujući njenu važnost kroz oči dječaka koji mašta o nepoznatim krajevima i uzbudljivim avanturama, ne sluteći da će spoznaja koju će na svojim putovanjima pronaći biti upravo ona o vrijednosti vlastitog doma, sigurnosti, povijesti i baštine. Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 21. ožujka u 17 sati.

Izložba lutaka

Toga dana već u 10.30 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru održat će se svečani sastanak Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA (UNion Internationale de ta MArionnette), a u 11 sati je otvorenje izložbe lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te izložba lutaka Rije Trdin "Lutke izvan teksta" s osječke Akademije.

Lutke su izradili studenti preddiplomskog studija Dizajn za kazalište, film i televiziju osječke Akademije. Oblikovanje i tehnologija lutaka jedan je od tri glavna predmeta koji se studira na preddiplomskoj razini te kao zaseban studij na diplomskoj razini, i kao takav jedinstven je u Republici Hrvatskoj, kao i u široj regiji. Na prve tri godine preddiplomskog studija naglasak je stavljen na klasične tipove lutaka; ručne lutke, štapne te marionete. Na diplomskoj razini studente se upućuje na eksperimentiranje i istraživanje materijala, tehnologija i vizualnosti te kombiniranju različitih medija u okviru lutkarstva.

Na izložbi u Rovinju bit će predstavljene uglavnom ručne lutke, ginjoli i zijevalice.

Izv. prof. art Ria Trdin radi na Odsjeku za kreativne tehnologije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Vodi kolegije vezane za lutkarsku tehnologiju i lutkarsku scenografiju. Doktorirala je lutkarsku tehnologiju na VŠMU Bratislava. Do sada je realizirala četrdesetak profesionalnih lutkarskih i scenografskih projekata.

Izložba "Lutke izvan teksta" autorska je izložba lutaka koje nisu nastale u okviru profesionalnih kazališnih produkcija. Lutke su nastale bez dramskog predloška kao potreba istraživanja likovnosti lutke koja nije zadana tekstom, zahtjevima redateljskog koncepta te dobi gledatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of