Festival malih formi

U Balama otvoren 2. Bembo fest

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Ovoljetni 2. Bembo fest – Festival malih formi svečano je otvoren u četvrtak navečer u Balama. Na mjestu dobre energije - Trgu Tomaso Bembo, kao prva kazališna predstava u tromjesečnom festivalskom nizu, uprizorena je monodrama „Govorite li hrvatski ?“ autora i glumca Joška Ševe.

Riječ je o jednoj od najdugovječnijih predstava u hrvatskom kazalištu: monodrama je premijerno je izvedena u veljači 1994. u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, a do danas je doživjela oko 600 izvedbi na scenama u više od 55 zemalja svijeta. Publika u Balama, monodramu Joška Ševe nagradila je srčanim aplauzom.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Joško Ševo, hrvatski dramski prvak, virtuozni kazališni, televizijski i filmski glumac, kroz izbor tekstova i dramaturgiju iznimno emotivno na sceni je uprizorio autorsko „propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje Hrvatske, a samim time i na područje hrvatskog jezika“.

Na pitanje „Govorite li hrvatski?“ Joško Ševo glumački i autorski moćno odgovara stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca: Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Marka   Marulića, Marina Držića, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Vinka Nikolića, a govori i tekst Bašćanske ploče i Šibenske molitve.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Uoči predstave, na svečanosti otvaranja riječi dobrodošlice posjetiteljima 2. Bembo festa u ime organizatora izrekli su Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale i Jasminka Mesarić, direktorica Teatra Fort Forno.

Na ovogodišnjem će repertoaru 2. Bembo Festa, koji traje do 8. rujna, u Balama biti izvedeno 14 zanimljivih predstava iz međunarodnog programa, među kojima su i dvije za djecu. Predstave su na programu svakog četvrtka, a ulaz je besplatan. Festival se održava pod organizacijskim okriljem Turističke zajednice Bale, Općine Bale, Mon Perina, Talijanskog instituta za kulturu i Teatra Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini