KREATIVNI INKUBATOR IZ ROJCA

RAĐA SE LUTKARSKA BAJKA Grupa entuzijasta okupljena oko Udruge Merlin osmislila novu aktivnost OŽIVIO ZIGMUND IZ RAŠPORA, MARTIN OD LADONJE, SERĐO OD LUŠETIĆA

| Autor: Jasna ORLIĆ
Karlo Stipić adaptirao je za scenu tekst bajke (Dejan ŠTIFANIĆ)

Karlo Stipić adaptirao je za scenu tekst bajke (Dejan ŠTIFANIĆ)


Vježbamo animaciju svakog dana i nadamo se da ćemo sve uskoro postaviti na scenu u Puli i Istri kada to bude moguće. Ideja je nadalje da izradimo serijal likova iz 15. stoljeća - svećenika, fratra, krsnika, štrigu i štriguna, kako bi uključili i mitologiju Istre, nabraja Sofija. Svi ti likovi pridružili bi se ovim prvim vitezovima - Zigmundu iz Rašpora, Martinu od ladonje, Serđu od Lušetića, pastiru, kralju,   zmaju…Zavrtila bi se još jedna priča povezana s Bermom i tamošnjom poznatom freskom Ples mrtvaca

Jedna princeza, jedan kralj, nekoliko viteza prosaca, siromašni pastir i neizbježan zmaj - tipični likovi iz bajke, kočopere se usred radionice Udruge Merlin u Rojcu. Između šivaćih strojeva, tkalačkog stana, brojnih rekvizita i krpica, lutke čekaju na završne dorade. Sve će one biti dio predstave temeljene na istarskoj narodnoj priči koju će na scenu postaviti grupa entuzijasta okupljena oko Sofije Apostolovski iz spomenute Udruge Merlin.

Polako se već privodi realizaciji još jedna ideja iz ovog inkubatora kreativnosti. Pitamo kada će biti premijera i gdje?

Nisu se željeli opterećivati točnim rokom i mjestom izvedbe obzirom na trenutnu situaciju s javnim događanjima, tako da će biti gotovo kada bude. A kako je sve počelo objašnjava Sofija.

- Tijekom zabrane okupljanja zbog koronavirusa nismo imali aktivnosti u udrugama, radionice su prestale s radom. Nas nekoliko sakupili smo se oko ideje da napravimo lutkarsku predstavu. Pri tome koristimo sami svoje resurse koje imamo, veli voditeljica Udruge Merlin, Sofija Apostolovski.

Tako je Karlo Stipić iz Studentske udruge adaptirao za scenu tekst bajke, Marina Štembergar i Sofija Apostolovski osmišljavaju lutke i zajedno s ostalima ih izrađuju. Živopisne lutke odjevene su u povijesne kostime iz 15. stoljeća. Princeza Beatrice tako nosi haljinu po uzoru na nošnju Firence iz toga doba, kralj ima škotsko ruho, kraljica burgundsko, a vitezovi su iz germanskih i mletačkih pokrajina.

foto

Sofija Apostolovska dovršava princezu Beatrice (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ima u ovoj grupi još kreativaca. U radionici zatičem violinista, Silvana Kalagaca iz udruge Figaro koji osmišljava glazbu, ali i pomaže u izradi scenografije. Songove svira Sofija na flautama, a u predstavi će se čuti osim srednjovjekovne glazbe i istarski napjevi poput onog - kas san bija ja mladić. Dodajmo i to da je scenografiju izradio student likovne akademije iz Rijeke Marko Zurak uz sudjelovanje člana udruge Vedrana Rakića.

Predstava je namijenjena djeci i odraslima , a osim zabavnog ima i edukativni karakter. Puno je tu songova, svirke i priče, a na koncu se publiku poziva da zapleše veseli srednjovjekovni ples.

- Predstava je zamišljena i na njoj radimo iz čistog zadovoljstva. Vježbamo animaciju svakog dana i nadamo se da ćemo sve uskoro postaviti na scenu u Puli i Istri kada to bude moguće. Ideja je nadalje da izradimo serijal likova iz 15. stoljeća - svećenika, fratra, krsnika, štrigu i štriguna, kako bi uključili i mitologiju Istre, nabraja Sofija. Svi ti likovi pridružili bi se ovim prvim vitezovima - Zigmundu iz Rašpora, Martinu od ladonje, Serđu od Lušetića, pastiru, kralju, zmaju…Zavrtila bi se još jedna priča povezana s Bermom i tamošnjom poznatom freskom Ples mrtvaca.

Inače, Udruga za promicanje kreativnosti Merlin poznata je po organizaciji srednjovjekovnog sajma u Dvigradu kada prezentiraju način života iz toga doba. Sajam se obično održava u srpnju, no ove godine to nije slučaj, pa su tako krenule nove ideje. Kreativci ne mogu mirovati.

foto

Jedna od polaznica tečaja, Gabrijela, kaže da je šivanje opušta (Dejan ŠTIFANIĆ)

Paralelno se u prostorima udruge uči šivati. Nakon stanke zbog koronavirusa nastavljen je tečaj šivanja četvrtkom poslijepodne, a tako će biti cijelo ljeto, kada se mogu uključiti svi oni koji žele naučiti ovu vještinu. Nakon 30 sati polaznici znaju redizajnirati staru odjeću ili izraditi nove odjevene predmete prema krojevima iz Burde. Na ovom su tečaju do sada šivali i maske, popravke na odjeći, prilagođavali je svojoj veličini, a sašili su i novu bluzu i suknju. Jedna od polaznica, Gabrijela kaže da je šivanje opušta.

- Htjela sam naučiti školski šivati kako treba. Vidjela sam obavijest u Glasu Istre i prijavila sam se. Inače radim u školi i odgovara mi ovakva aktivnost, opušta me, godi mi atmosfera i druženje uz kreativan rad .

Emili je, kako kaže, došla kako bi naučila raditi popravke na odjeći.

- Lijepa mi je ta vještina šivanja. Iako nikad prije nisam šivala, sašila sam već suknju i sada izrađujem i košulju.

Krojači i krojačice uče vještinu, a u što će se to na koncu izroditi ovisi o njihovoj kreativnosti. Nešto od svega vidjet ćemo u predstavi, nadajmo se uskoro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum