U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

"KAMEN": Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović u predstavi mladog pulskog redatelja Patrika Lazića

'Kamen' Mariusa von Mayenburga, zvijezde suvremene europske drame, priča je o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Ova koprodukcija ZKM-a i Beogradskog dramskog kazališta od danas do nedjelje gostuje u Zagrebu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović u glavnim su ulogama, a u ansamblu predstave su i Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić i Mia Melcher (Foto: ZKM)

Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović u glavnim su ulogama, a u ansamblu predstave su i Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić i Mia Melcher (Foto: ZKM)


Predstava "Kamen" Mariusa von Mayenburga, u režiji iznimno uspješnog mladog redatelja Patrika Lazića iz Pule, od sutra do nedjelje na programu je Zagrebačkog kazališta mladih. Riječ je koprodukciji ZKM-a i Beogradskog dramskog kazališta, u kojoj naslovne uloge tumače dvije glumačke dive Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.

Nesmiljeni tok povijesti i pojedinačne sudbine

"'Kamen', prema tekstu Mariusa von Mayenburga, zvijezde suvremene europske drame, je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući – samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim poredcima, a njihove se priče u drami isprepliću – od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Takav nesmiljeni tijek povijesnih zbivanja koja se prelamaju na pojedinačnim životima otvara brojna etička, moralna, ali i pravna pitanje te istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu, ističe se u najavi predstave u kojoj glume: Doris Šarić Kukuljica, Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Mia Melcher.

Veliki suvremeni kazališni umjetnici

Autor drame Marius von Mayenburg vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama, a sada će prvi put biti predstavljen i hrvatskoj publici.

Patrik Lazić rođen je 1995. u Puli. Diplomirao je kazališnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Egona Savina predstavom "Fine mrtve djevojke" po tekstu Mate Matišića u Beogradskom dramskom pozorištu. Živi i radi u Srbiji gdje je do sada režirao predstave "Životinjska farma" (Gradsko pozorište Čačak) i "Smrt gospodina Goluže" (Pozorište mladih Novi Sad). Dobitnik je godišnje nagrade Beogradskog dramskog pozorišta za režiju, nagrade za najboljeg mladog redatelja na TNT Festivalu u Rumunjskoj te dobitnik nagrade "Dr. Hugo Klajn" koju dodjeljuje Fakultet dramskih umjetnosti za najboljeg studenta režije u generaciji. Prošlog ljeta u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula režirao je predstavu "Potplaćeni ! Ne plaćamo!" talijanskog nobelovca Daria Foa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini