Prihvaćanje različitosti

Održana svečana premijera predstave "Raspucavanje"

| Autor: HNS
(Snimio Drago Sopta / HNS)

(Snimio Drago Sopta / HNS)


U suradnji Hrvatskog nogometnog saveza i umjetničke organizacije "Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko" u Centru za kulturu Trešnjevka održana je svečana premijera kazališnog projekta "Raspucavanje" koji prati i kampanja "Raspucavanje - kazališni projekt za djecu osnovnih škola" koja ima za cilj djeci osnovnoškolske dobi promicati prihvaćanje različitosti, tolerancije i uključivosti s ciljem suzbijanja rasizma i diskriminacije u nogometu, ali i cijelom društvu.

Svečanu premijeru pratila je i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem, koju su činili i glavni tajnik Vladimir Iveta, predsjednikov savjetnik Stjepan Merkaš, voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet Jurica Jurjević i glasnogovornik Tomislav Pacak. Premijeru su pogledali i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, novinar i komentator HRT-a Marko Šapit, čiji se glas koristi predstavi, te uglednici iz kazališnog i društvenog života.

(Snimio Drago Sopta / HNS)(Snimio Drago Sopta / HNS)

“Sretan sam i ponosan da smo partneri u organizaciji ovog projekta, zahvaljujem se glumcima Janu, Jakovu i Roku, naravno i režiseru Vidu Balogu, na ovoj zaista sjajnoj predstavi koja ima za cilj edukaciju naše djece. Vjerujem da će djeca kad je pogledaju shvatiti koliko je bitno boriti se protiv rasizma i diskriminacije, mi u Hrvatskom nogometnom savezu puno radimo na promicanju pravih društvenih vrijednosti i potičemo na borbu protiv svih vrsti diskriminacije. Lijepo je opet bilo čuti tonove s utakmice protiv Brazila i glas Marka Šapita, vjerujem da će predstava biti prihvaćena među djecom tijekom njenog gostovanja u školama diljem Hrvatske. Predstava je u meni, ali svima nama opet pobudila katarske emocije. Prošli su me trnci, lijepo se prisjetiti povijesne pobjede nad Brazilom, ali misli već idu prema Europskom prvenstvu u Njemačkoj”, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić.

(Snimio Drago Sopta / HNS)(Snimio Drago Sopta / HNS)

Kazališna predstava "Raspucavanje" prati dramatično četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru u kojemu je Hrvatska proslavila epsku pobjedu protiv Brazila. Kroz dijaloge i razgovore u predstavi otvaraju se teme diskriminacije u društvu po nacionalnoj, spolnoj i ostalim osnovama te pitanje društvenih zabluda koje se prenose na najmlađe u ključnim godinama formiranja mladih osoba.

U predstave glumeJakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž, režiser i scenarist je Vid Balog, a radnja prati trojicu dječaka koji su poslani u kaznu zbog svojih nepodopština, i to baš na dan utakmice protiv Brazila. Predstava je prvenstveno namijenjena višim razredima osnovne škole te prvim srednjoškolskim generacijama. Uz podršku HNS-a predstava će biti izvedena u osnovnim školama diljem zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater