SVETA SRCA

YAKISHIME – Earth Metamorphosis/Metamorfoza zemlje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca gostuje izložba "Yakishime – Earth Metamorphosis/Metamorfoza zemlje", koja je realizirana u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i Japanskom Fondacijom.

Izložba kustosice Iwai Mieko iz Panasonic Shiodome Muzeja, prikazuje tehniku izrade keramičkog posuđa - yakishime - koja podrazumijeva zagrijavanje neglazirane gline na jakoj vatri i visokim temperaturama. Kao jedna od osnovnih tehnika proizvodnje keramike, yakishime se razvila u različitim smjerovima. Cilj izložbe je prikazati dio japanske kulture kroz yakishime tehniku, počevši od najranijih primjera, koji datiraju u 4. i 5. st., do danas.

Osim redovnog programa stručnih vodstava i radionica namijenjenih školama i vrtićima te subotnjih vodstava za građanstvo, Arheološki muzej Istre u suradnji s Odsjekom za japanologiju sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je i predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja će se odvijati u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca (za određeni broj posjetitelja uz prethodne prijave), a moći će se pogledati i on line na YouTube kanalu Arheološkog muzeja Istre. Za poveznice na predavanja pratiti Facebook, Instagram i Twitter profil Muzeja.

Prije svakog predavanja posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu.

Iduće vodstvo je u petak, 2. travnja, a u 17 sati slijedi predavanje Indi Bibić Kostić "Termin Mono no aware u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti".

Naredno stručno vodstvo po izložbi je u petak, 9. travnja u 17.30 sati, a istoga dana u 18 sati Stefani Silli imat će predavanje "Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija".

U subotu, 10. travnja je stručno vodstvo po izložbi, a u 17 sati predavanje Irene Srdanović "Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu".

U galerijskom prostoru je obavezno nošenje zaštitnih maski (osim za vrtićke skupine). Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na: tina.sirec.dzodan@ami-pu.hr ili sirectina@gmail.com, tel. 098/9101-280.

Za posjetitelje će izložba biti otvorena do 11. travnja svakim danom od 11 do 18 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum