ALEKSANDAR GARBIN

S NJEGOVE ZGRADE VIJORI SE ZASTAVA REPUBLIKE BANANA LAND: Umjetnik na sebi svojstven način prisvaja stvarne teritorije, od kojih kreira nove

Postavljanje zastave nastavak je projekta pod nazivom G.F.P (Geographical Flag Project)

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Rovinjski umjetnik Aleksandar Garbin / Zastava tik do njegovog stana

Rovinjski umjetnik Aleksandar Garbin / Zastava tik do njegovog stana


Ovih se dana na zgradi, domu istaknutog rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina, vijori zastava republike - Banana Land.

Postavljanje zastave nastavak je projekta pod nazivom G.F.P (Geographical Flag Project) kojeg je ovaj svestrani umjetnik započeo još davne 1988. godine, odnosno godinu dana nakon završene milanske Accademie di Belle Arti di Brera gdje je diplomirao kiparstvo u klasi profesora Giancarla Marchesija i Alika Cavalierea, a magisterij je završio kod profesora Luciana Fabra.

Projekt je to u kojem Garbin, na sebi svojstven umjetnički način, prisvaja stvarne teritorije, od kojih kreira nove. Novi se teritoriji potom razmjenjuju i tako kreiraju novu kartu svijeta.

Njegovo umjetničko djelovanje prošarano je interesom za mapiranjem, kartografijom, za razmjenom teritorija, pomicanjem i djelovanjem na području granica. Kasnije se projekt G.F.P razvio u Areu Neutru (međuprostor, ničija zemlja) - koncept da je svaki prostor omeđen granicom što ga čini istodobno ne prostorom.

- To je granica između prostora i ne prostora, Area Neutra nastaje tamo gdje se odvija radnja, pomicanjem predmeta s jednog na drugo mjesto oslobađa se i zauzima površina koju to tijelo fizički posjeduje. U tom duhu širi svoj umjetnički interes i stvara brojne umjetničke radove. Dana 20.12.1988. godine konstruirao sam prvu zastavu. Zastava je instrument transformacije, simbol prepoznavanja i identiteta jednog naroda. Ideja mi je konstruirati zastave svih država svijeta i potom zastavom novonastale države "osvojiti" teritorij druge države. Osvojeni teritorij iznosi metar kvadratni i na njemu postavljam zastavu druge države i pločicu s osnovnim statističkim podacima te druge države. Gravirana je pločica bitnost koja prenosi poruku. Bit oduzimanja je u recipročnom vraćanju iste površine, odnosno spajanje dviju država razmjenom teritorija osvojenih zastavom. Kad sve razmjene teritorija svih država svijeta budu gotove, projekt sa zastavama bit će završen, pojašnjava Garbin smisao svog projekta i pritom kao inspiraciju izdvaja citat Karla Marxa: "Vrijednost razmjene jedina je vrijednost".

Novonastalu tvorevinu "Republic of Banana Land" čiju je zastavu i izvjesio, osmislio je 20.10.2020. godine. Locirao ju je između Kanade na sjeveru i Sjeverne Dakote na jugu. Ukupna duljina sjever-jug iznosi 451 km, širina istok-zapad 252 km, a teritorij je površine 129.535 km2. Prema procjeni UN-a u 2015. godini živjelo je tu 785.500 tisuća stanovnika s prosječnom gustoćom naseljenosti od 25,3 st/km2. Glavni grad je Max Palevsky, ujedno i glavna zračna luka. Nacionalni dohodak po stanovniku iznosi 17.200 USD. Na naš upit zašto je odabrao baš Kanadu i SAD za svoj umjetnički projekt oduzimanja teritorija, odgovara nam kako je jedan od motiva dominacija tih zemalja na međunarodnoj sceni. Pomalo kafkijanski priznaje nam da se - akcija postavljanja zavjese može protumačiti kao odraz na sveobuhvatnu situaciju u zemlji i COVID-om 19, a i ne mora te da ostavlja promatraču mogućnosti da sam to protumači. Njemu kao autoru djela bitnija je uspostava razmjene četvornog metra teritorija.

Do sada je napravio razmjenu teritorija s Francuskim institutom, a sljedeći mu je projekt razmjena teritorija s Norveškom. Otkrio nam je i s kim želi razmijeniti teritorij Banana Republike, no to će zasad ipak ostati tajna.

Garbin izlaže od sredine osamdesetih godina na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada među kojima treba istaknuti Pollock-Krasner Foundation Grant, New York, 2005. godine. Njegovi se radovi nalaze u brojnim privatnim i javnim zbirkama te u Muzeju Grada Rovinja, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli.

Zahvaljuje se rovinjskom LC Studiju koji mu je izradio shematski prikaz i stanarima zgrade uz čiju je suglasnost (i poneko negodovanje) izvjesio zastavu. Na naš upit kako reagira na negodovanja odgovara: "Provokativna umjetnost jest prava umjetnost dok je sve ostalo sladunjava umjetnosti. Sladunjava umjetnost jest sladunjava umjetnost".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater