VEČERAS

Otvorenje izložbe Aleksandra Garbina u Rovinju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Rad Aleksandra Garbina

Rad Aleksandra Garbina


U rovinjskom caffe baru Marcine večeras u 20 sati bit će otvorena izložba manjih umjetničkih radova poznatog rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina.

Kako je zapisao povjesničar umjetnosti Mladen Lučić "Garbinova umjetnost poseban je svijet pomaknute logike, izmještenih površina, skraćenih i produženih predmeta, simetričnih i asimetričnih polovica; ona predstavlja specifičan i autentičan kozmos koji problematizira prostor, međuprostor i ne-prostor.

Na tom su tragu i Garbinovi novi radovi, sada manjih formata i namijenjeni klasičnom izlaganju na galerijskom zidu, koji posjeduju jasan i prepoznatljiv autorov rukopis podjednako čitak u ideji kao i njenoj provedbi. Sagledavši ih u cjelini ne mogu se oteti dojmu da autor poseže za svojevrsnom reinterpretacijom svojih ranijih radova, sada naravno u drugom mediju i u drugačijem kontekstu.

Nakon gotovo četrdeset godina stvaranja, brojnih morfoloških, stilskih te idejnih promjena, Garbin se sada osvrnuo na svoj bogat i raznovrstan umjetnički opus, te objedinio svoja istraživanja u drugačijem interpretativnom i idejnom smislu".

U ovom su ciklusu prisutne i neke od inačica Garbinovih ranijih ciklusa, poput, kako ističe Lučić "Prenesenih površina", "Polovica", "Ono što mi vidimo od stvari jesu stvari" ili "Međuprostora".

Aleksandar Garbin rođen je 1955. u Rovinju. Diplomirao je 1988. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad nagrađen je "Pollock-Krasner" foundation 2005. i drugim brojnim priznanjima i nagradama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini