NATJEČAJ ZA 14. FESTIVALSKO IZDANJE

ROVINJ PHOTODAYS: Festival koji slavi fotografiju i ove godine online

Četrnaesta edicija Rovinj Photodaysa otvorena je 8. siječnja velikim godišnjim natječajem za cjelokupnu internacionalnu fotografsku scenu * Prema propozicijama, svoje radove fotografi mogu prijaviti u jednoj ili više službenih kategorija sve do 31. ožujka ove godine

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Organizatori vjeruju da se manifestacija vraća u Rovinj  2022. godine (Snimio Milivoj Mijošek)

Organizatori vjeruju da se manifestacija vraća u Rovinj 2022. godine (Snimio Milivoj Mijošek)


Zbog pandemije koronavirusa, i ovogodišnje 14. izdanje Rovinj Photodays festivala održat će se isključivo provedbom online godišnjeg natječaja te popratnih video i online predstavljanja finalista tijekom jeseni u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te kod partnera festivala, najavljuju organizatori festivala.

Četrnaesta edicija Rovinj Photodaysa u 2021. godini otvorena je 8. siječnja 2021. godine, velikim godišnjim natječajem za cjelokupnu internacionalnu fotografsku scenu pod nazivom: International Competition of Contemporary Photography - 14th Rovinj Photodays. Svoje radove fotografi mogu prijaviti u jednoj ili više službenih kategorija, prema precizno naznačenom pravilniku i protokolu prijava na www.photodays-rovinj.com, a natječaj je otvoren do 31. ožujka ove godine.

Prema propozicijama natječaja moguće je prijaviti fotografije ili serije fotografija nastale u posljednje dvije godine. Jedna prijava može biti jedna fotografija ili serija fotografija uz istu temu. Uz rad se prilaže kraća biografija (do kartice teksta) i izjava o radu (do kartice teksta na materinjem i engleskom jeziku). Za sudjelovanje se plaća kotizacija (110 kuna/15 eura/17 američkih dolara). Jedna kotizacija pokriva ukupno tri prijave. Sudionici imaju pravo prijaviti fotografije u šest kategorija: arhitektura, dokumentarna, moda, pejzaž, akt/tijelo i portret.

Sve prijave prima organizator te ih prosljeđuje ocjenjivačkom sudu koji, kao i svake godine, čine renomirani stručnjaci. Ove su godine to: Hrvoje Slovenc, vizualni umjetnik (HR/NY), Sabina Salomon, kustosica u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (HR) te predsjednik žirija Dejan Sluga, upravitelj, direktor programa i kustos Udruge, Galerije i Centra za suvremenu fotografiju Photon (SI).

- Proglašenje finalista i pobjednika u svim kategorijama biti će u travnju 2021 godine, a Grand Prix bit će proglašen 8. svibnja 2021. kada bi, u normalnim okolnostima, na velikoj finalnoj večeri u Rovinju pobjedniku uručili nagradu i ček na 2.000 eura, ističu   organizatori Rovinj Photodaysa. Uz objašnjenje da odlukom generalnog pokrovitelja festivala, a zbog pandemije, tradicionalna završnica festivala sa svim dosadašnjim popratnim programima neće tijekom svibnja biti održana u Rovinju, već će se aktivnosti usmjeriti isključivo na online predstavljanje finalista i pobjednika natječaja, zaključuju: "Vjerujemo da se u Rovinj vraćamo 2022. godine."

No, i ove su godine brojne i bogate festivalske nagrade. One uključuju prezentaciju svih radova finalista s pripadajućim izjavama autora na službenoj web stranici kao i video prezentaciju svih radova finalista na zajedničkoj izložbi koncem listopada 2021. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Također, svi nominirani radovi sa završne izložbe finalista u digitalnoj formi ostaju u stalnom fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Diplome, odnosno priznanja dobivaju svi pobjednici i finalisti završne izložbe, a svim finalistima pripada i službeni katalog završne izložbe u digitalnoj formi.

Svi pobjednici po kategorijama dobivaju besplatan smještaj na bazi polupansiona u hotelskom naselju Amarin za dvije osobe u Rovinju tijekom završnice festivala u svibnju 2022.

Također, prema odabiru glavnog selektora jedan će pobjednički rad biti izložen u Galeriji Photon u Beču.

Uz priznanje Grand Prix Photodays 2021, glavna nagrada, odnosno festivalski Grand prix uključuje novčani iznos od dvije tisuće eura, samostalnu izložbu na završnici festivala u svibnju 2022. godine u Rovinju te besplatan smještaj na bazi polupansiona u hotelskom naselju Amarin za vrijeme boravka u Rovinju 2022.

Dobitnik velike nagrade Rovinj Photodaysa bit će nagrađen i samostalnom izložbom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2022. godine. Također jedan rad prema izboru autora dobit će svoje mjesto u fundusu Muzeja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum