POBJEDNICI I FINALISTI

ROVINJ PHOTODAYS 2022: Proglašeni laureati u šest kategorija

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays 2022 su: Alessio Paduano u kategoriji Akt/Tijelo, Domagoj Burilović u kategoriji Arhitektura, Francesco Rucci i Francesco Marinelli u kategoriji Dokumentarna, Rebeka Legović u kategoriji Moda, Pietro Milenotti u kategoriji Pejzaž i Katarina Marković u kategoriji Portret

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA


Pobjednici ovogodišnjeg natječaja Rovinj Photodays 2022 su Alessio Paduano u kategoriji Akt/Tijelo, Domagoj Burilović u kategoriji Arhitektura, Francesco Rucci i Francesco Marinelli u kategoriji Dokumentarna, Rebeka Legović u kategoriji Moda, Pietro Milenotti u kategoriji Pejzaž i Katarina Marković u kategoriji Portret.

Međunarodni žiri

Odluka je to šesteročlanog ocjenjivačkoga suda natječaja Rovinj Photodays 2022. koji je ove godine radio u sastavu: Dejan Sluga, direktor programa Centra za suvremenu fotografiju Photon - predsjednik žirija (Slovenija) Una Popović, viša kustosica Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija, MSU Beograd (Srbija), Steffania Rössl, fotografkinja i direktorica SIFEST-a (Italija), Sabina Salamon, viša kustosica Zbirke fotografije MMSU Rijeka (Hrvatska) Hrvoje Slovenc, fotograf (SAD) i Massimo Sordi, fotograf i direktor SIFEST-a (Italija).

Miranda Legović - 1. mjesto Moda

Na ovogodišnji je natječaj, do 25. veljače, prijavljeno 2700 fotografija autora iz 12 zemalja svijeta, a uz imena pobjednika, organizatori ovogodišnjeg Rovinj Photodaysa, koji će se u Rovinju održati od 6. do 8. svibnja, objavili su i ostale finaliste natječaja. Tako je u kategoriji Akt/ Tijelo drugo mjesto osvojio Blaž Stantič Kobal, a treće Adriano Cascio. U kategoriji Arhitektura drugoplasirani je Arek Nizinski, a trećeplasirani Tomislav Marcijuš. U kategoriji Dokumentarna fotografija drugo mjesto osvojio je Alessio Paduano, a treće Matej Jurčević. Drugoplasirana u kategoriji Moda je Antonija Butković, a trećeplasirana Marina Benderr. Kategorija Pejzaž drugo je mjesto donijela Francesci Spedalieri, a treće Marialuisi Cortesi. U kategoriji Portret drugonagrađeni je Marco Castelli, a treće mjesto osvojio je Ivan Tomašević.

Aktualne teme

- I ove godine na natječaj Rovinj Photodays prijavio se značajan broj fotografa, no po količini i kvaliteti, ovoga puta izdvajaju se prijave iz Italije. Natječaju su pristupili amaterski i profesionalni fotografi, uglavnom s područja regije jugoistočne Europe. U pristiglim serijama autori raspravljaju i iznose aktualne teme specifične upravo za te prostore. Svaka prijava, kao i odabir finalista, stoga nudi uvid u najnovije, aktualne produkcije u području suvremene fotografije na ovim prostorima.

Alessio Paduano - 1. mjesto u kategoriji Akt/Tijelo

U svakoj kategoriji odabrali smo tri rada za glavnu festivalsku izložbu, koja pokazuju kvalitetu i originalnost, kako u formalnom pristupu tako i u izboru tema. Pobjednik Grand Prix-a festivala bit će proglašen na završnici festivala u Rovinju, kao ukupno najbolji u svim kategorijama, posebno uzimajući u obzir autorski pristup kao osnovni kriterij, izjavio je Dejan Sluga, predsjednik žirija.

Domagoj Burilović - 1. mjesto Arhitektura

Izložba radova finalista bit će središnja točka događanja na festivalu, koji se nakon dvogodišnje pandemijske pauze, vraća u Rovinj te donosi bogat izložbeni program, prezentacije, predavanja i radionice te veliki nagradni foto izazov i zabavni program.

Katarina Marković  - 1. mjesto Portret (detalj)

Organizatori ističu i da će tijekom jeseni biti održana izložba finalista u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te će njihovi radovi biti uvršteni u Zbirku fotografije MMSU-a.

Francesco Rucci i Francesco Marinelli - 1. mjesto u kategoriji Dokumentarna

Između ostalog, radovi finalista bit će predstavljeni na službenoj web festivalskoj stranici, a po odabiru glavnog selektora jedan će pobjednički rad biti izložen u Galeriji Photon u Beču.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter