ZAPOČEO CIKLUS IZLOŽBI

„Potonuli brodovi“ u rovinjskom Muzeju: OTVORENA IZLOŽBA "ZAMBRATIJA - PRAPOVIJESNI ŠIVANI BROD"

| Autor: Aleta BRATTONI
Rovinj

Rovinj


Otvorenjem izložbe „Zambratija – Prapovijesni šivani brod / Zambrattia Barca cucita preistorica“, u rovinjskom je Muzeju ovog četvrtka, 1. travnja, započeo ovogodišnji ciklus izložbi objedinjenih pod zajedničkim nazivom „Potonuli brodovi / Navi affondate“.

„Ovogodišnji izložbeni program osmišljen je prema smjernicama Ministarstva kulture i medija da se intenzivira suradnja i razmjena između muzeja, odnosno organiziraju zajedničke izložbe i ostali projekti“, izjavila je ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić.

Upravo stoga, umjesto organizacije novih izložbi, radi se na tome da se uz manje sredstava pokaže što više, čime ujedno dolazi do izražaja suradnja među muzejima koja je i prije postojala.

Jedna takva suradnja, točnije ona s Arheološkim muzejom Istre, predstavljena je ovog četvrtka na otvorenju prve izložbe u nizu, „Zambratija – Prapovijesni šivani brod“.

Istu su otvorili njezini koautori Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre i Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli, te ravnateljica rovinjskog Muzeja, Tajana Ujčić, uz podršku pročelnice Marije Črnac Rocco u ime Grada Rovinja, te vijećnika Davida Modrušana.

Iako je službeno predstavljanje izložbe bilo zatvoreno za javnost, svi zainteresirani mogli su ovaj događaj pratiti uživo putem Facebook stranice Muzeja, dok će izložbu moći pogledati sve do 30. rujna, u radnom vremenu Muzeja, što će u travnju biti od 10 do 18 sati s pauzom od 12:30 do 13:30 sati, uz prilagodbe epidemiološkoj situaciji.

Ova izložba publici predstavlja nalaz brodske konstrukcije iz istoimene uvale kod Umaga. Radi se o najstarijem primjeru u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Mediteranu. Ostaci broda koji su istraženi u plitkom moru i sačuvani u dužini od 6,7 metara i širini od 1,6 metara, datiraju u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. prije Krista.

„Brod iz Zambratije predstavlja jedini dokaz o postojanju šivanih plovila na Mediteranu u periodu prijelaza iz brončanog u željezno doba te se može koristiti kao odrednica za lokalnu brodograditeljsku tradiciju kasnijih šivanih brodova na sjevernojadranskom prostoru“, navodi Ida Koncani Uhač, koautorica izložbe i voditeljica zbirke podvodne arheologije pri Arheološkom muzeju Istre.

Vjeruje se, dodaje ravnateljica rovinjskog Muzeja, kako su slične tipove brodica u prapovijesti koristili i stanovnici rovinjskog područja.

Izložba „Zambratija“ koju će rovinjska publika imati priliku pogledati do kraja rujna djelo je triju autora: Ide Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, Marka Uhača iz Konzervatorskog odjela u Puli, te Giulie Boetto iz Centra Camille Jullian iz Francuske.

Osmišljena je tako da na svom početku uvodi posjetitelja u uvalu Zambratija, te donosi presjek o arheološkim lokalitetima u njenom podmorju. Nadalje, posjetitelj dobiva informacije o samim istraživanjima konstrukcije koja su započela 2008. godine, a na samome su terenu, kako saznajemo, trajala do kraja kolovoza 2013. godine, nakon čega se pristupilo laboratorijskom, post-terenskom poslu.

Posjetitelj se također upoznaje s metodama dokumentiranja koje su tada po prvi put bile primijenjene u podmorju hrvatskog Jadrana, točnije metoda izrade 3D modela pomoću Agisoft programa, čime je, objašnjava nam koautorica izložbe Koncani Uhač, dobiven model brodske konstrukcije i temeljem čega je izrađena sama forma brodske linije.

Slijede i informacije o samom brodu: njegovoj arhitekturi, načinu izrade kostura, korištenim materijalima i specifičnostima koje ga odlikuju.

„U kontekstu arhitekture i načina izrade, posjetitelji će moći pogledati videouradak o eksperimentalnoj arheologiji, a radi se o projektu kojega smo ostvarili s članovima Savudrijske batane – batana Salvorina. Naime, pokušali smo sašiti dio brodske konstrukcije, odnosno sekciju broda onako kako su to radili prapovijesni stanovnici, od samog izbora materijala iz motovunske šume do šivanja uz pomoć rekonstrukcije nekih arhajskih alata“, objasnila je Koncani Uhač.

Dodajmo kako će i sami posjetitelji imati priliku okušati se u šivanju brodske platice i time svjedočiti brodograditeljskom procesu ondašnjeg razdoblja.

Osim spomenutog videa, svi zainteresirani moći će pogledati još jedan o samim istraživanjima, koji ujedno obuhvaća i viziju daljnje prezentacije ovog broda.

Nakon „Zambratije“ koja je rovinjsku publiku uvela u podmorski svijet i ovu tematiku, ciklus izložbi „Potonuli brodovi / Navi affondate“ nastavlja se već 8. travnja uz „Veliki Piruzi – Rimski brodolom na hridi kod Rovinja / Pirusi Grande – Naufragio romano presso lo scoglio vicino Rovigno“, u organizaciji Muzeja Grada Rovinja u suradnji s Međunarodnim institutom za podvodnu arheologiju u Zadru.

Zatim slijedi izložba Muzeja Grada Šibenika i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora / Naufragio Mijoka – il segreto risvegliato nel mare di Morter“, te ona Povijesnog i pomorskog muzeja Istre „Baron Gautsch - prva žrtva Prvog svjetskog rata“.

U konačnici, sve će izložbe biti objedinjene i zajednički kontekstualizirane pregledom podvodne arheološke baštine Rovinjštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of