EX TEMPORE GROŽNJAN

Ovogodišnja, 26. likovna manifestacija u znaku riječkih umjetnika: PRVA NAGRADA DEBITANTICI TIHANI KARLOVIĆ

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dio nagrađenih umjetnika s članovima žirija i organizatora (Luka JELAVIĆ)

Drugu nagradu organizatora od 1.500 eura komisija je dodijelila Barbari Cetina iz Jurdana za sliku "Nevjesta od soli". Pažnju komisije privukao je i rad poznatog riječkog umjetnika Bruna Paladina kojemu je za "Urbanizirani pejzaž" dodijeljena treća nagrada od 1.000 eura

Prvu nagradu 26. likovne manifestacije ex tempore u iznosu od 2.500 eura dobila je mlada riječka umjetnica Tihana Karlović za sliku bez naslova.

U obrazloženju odluke o prvoj nagradi članovi međunarodne komisije su naveli da se "ravnoteža crnog i bijelog, između kompozicije i propitivanja materijala, realizira majstorskom tehnikom perforiranja koja poziva gledatelja da nadiđe dvodimenzionalnu plohu približavajući se trodimenzionalnom prostoru".

Drugu nagradu organizatora od 1.500 eura komisija je dodijelila Barbari Cetina iz Jurdana za sliku "Nevjesta od soli" za "magistralno izražavanje prostora solana korištenjem oskudnog materijala i ujednačenim rasterom kompozicije". Pažnju komisije privukao je i rad poznatog riječkog umjetnika Bruna Paladina kojemu je za "Urbanizirani pejzaž" dodijeljena treća nagrada od 1.000 eura za "kompozicijsko majstorstvo rada, ostvarenog upotrebom raznih plošnih planova koji otkrivaju različite trenutke i stanja jedinstvene prostorno-vremenske cjeline".

Nagradu Grada umjetnika, koju u iznosu od 5.000 kuna dodjeljuje Općina Grožnjan, dobila je Katja Smerdu iz Pirana za crtež "Parenzana" građen slovnim znakovima. Nagradu za mlade umjetnike "Daria Vlahov Horvat" koja donosi organizaciju samostalne izložbe u grožnjanskoj galeriji Fonticus dobila je Goranka Supin iz Rijeke. Ocjenjivačka komisija je pohvalila radove Tine Konec (Slovenija), Nataše Bezić (Buje), Gudrun Zikulniga (Austrija), Sippla Margota (Austrija), Ivanke Rak Ražov (Rovinj), Vedrana Šilipetra (Pula), Tihane Karlović (Rijeka), Anamari Hrup (Slovenija), Valtera Macovza (Trst) i Giovannija Franzina (Trst).

Prvonagrađena autorica Tihana Karlović bila je vidno iznenađena.

- Prije petnaest godina sudjelovala sam na natječaju za mlade, ali ovo je prvi put da sudjelujem kao samostalni umjetnik i odmah sam dobila prvu nagradu. Nisam od tada ni bila u Grožnjanu. Kakvo iznenađenje! Ima puno dobrih radova i baš mi je drago da sam sudjelovala na ovoj manifestaciji koju ću preporučiti svim kolegama, a vidim da je već dosta umjetnika iz Rijeke i okolice. Ova nagrada mi je poticaj da sudjelujem i dalje u Grožnjanu. to je super događanje i šteta je što nema puno mladih umjetnika, rekla je mlada umjetnica Tihana Karlović koja se bavi grafikom i crtežom, te umjetničkim knjigama.

Ove je godine na 26. likovnom natječaju ex tempore sudjelovao 221 autor s 238 radova iz Hrvatske, Slovenija, Italije, Austrije i drugih zemalja. Sve radove je ocjenjivao međunarodni žiri u kojemu su bili Renzo Grigolon, Marco Puntin i Ugo Giletta (Italija), Lorella Limoncin Toth i Eugen Borkovsky (Hrvatska), te Majda Božeglav Japelj (Slovenija). Poseban žiri kojega su kao predstavnike organizatora odabrali umjetnici (Susanna Iserna – Trst, Marianna Jelicich Buić (Buje) i Mauro Gorjan (Grožnjan) dodijelio je nagradu samih umjetnika slovenskoj umjetnici Miri Resnik iz Kamnika.

Sve su umjetnike na početku svečane podjele nagrada pozdravili načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, istarski župan Fabrizio Radin i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, zahvaljujući i svima koji su sudjelovali u organizaciji cijele manifestacije koja je kroz 26 godina prerasla u prepoznatljivo likovno događanje u Istri, kao jedno od prepoznatljivosti Grada umjetnika.

Ex tempore u Grožnjanu nije samo likovna manifestacija i ocjenjivanje slika, već trodnevna manifestacija puna raznolikih kulturnih programa. Tako je ove godine Udruga "Istria" iz Trsta organizirala upoznavanje s istrovenetskom glazbom, što su vodili   Dario Marušić i Walter Macovaz, otvorena je izložba slovenske umjetnice Fulvije Grbac, organiziran je kulturno–umjetnički program u kojemu su sudjelovali polaznici grožnjanskog Glazbenog tečaja, minicantanti iz Grožnjana, Buja i Brtonigle, te zborovi iz Grožnjana i Vodnjana.

Izdavačka kuća Edit je imala štand sa svojim knjigama i drugim izdanjima, svirali su članovi puhačkih orkestara iz Buja i Tara, a nastupio je i sastav Calegaria.

Organizatori ove kulturne manifestacije, kojom uobičajeno završavaju cjeloljetni grožnjanski kulturni sadržaji i programi, su Talijanska unija Rijeka, Narodno sveučilište u Trstu, Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, Savez za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarska županija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum