SLAVENSKI ĐARDIN:

Otvorena izložba fotografija Jože Suhadolnik "Jutra u Rusiji": Fotografija tu nije tek mimetički prikaz istine

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Jože Suhadolnik uz svoj rad (D. MEMEDOVIĆ)

Pridružena kustosica izložbe Paola Orlić kazala je da se ovaj fotografski ciklus približio poeziji, te da ove godine Sajam na posebno pažljiv način njeguje likovnost

 

Ovogodišnji je Sajam knjige u znaku izložbi. Čak dvije su otvorene prije samoga početka Sajma, a u nedjelju navečer otvorena je izložba crno-bijelih fotografija Jože Suhadolnika "Jutra u Rusiji" u Gradskoj Galeriji Pula, a u novom programu Slavenski đardin.

Slavenski đardin

Direktorica Foruma slavenskih kultura Andreja Rihter osvrnuvši se na činjenicu da ova međunarodna neprofitna zaklada povezuje više od 300 milijuna Slavena u 13 slavenskih država, naglasila je važnost ove izložbe jer se upravo njome otvara program Slavenski đardin, koji će biti važan dio Sajma. Rihter se osvrnula na značajnu ulogu Sajma u široj regiji te činjenicu da se sada stvorila tu neraskidiva veza. "Otvaraju se novi horizonti, a imamo i odličnu suradnju sa Sajmom", kazala je Rihter.

Forum slavenskih kultura međunarodna je zaklada koja unutar biblioteke "100 slavenskih romana" promovira i na jednom mjestu okuplja suvremenu slavensku književnost da međusobno povezuje slavensku kulturu, te njezine prevoditelje i pisce s čitateljima. Novi program Sajma knjige u Istri "Slavenski đardin" ugostit će i prestižna imena ruske književnosti, pisce Jevgenija Vodolazkina, Guzel Jahinu i Sergeja Lebedeva.

U ime domaćina, Gradske galerije Pula, Eros Čakić kazao je da mu je posebno drago što se ova izložba održava u sastavu iznimno bogatog prosinca i da bi htio da Sajam traje kroz cijelu godinu.

Pridružena kustosica izložbe Paola Orlić kazala je da se ovaj fotografski ciklus približio poeziji, te da ove godine Sajam na posebno pažljiv način njeguje likovnost.

- Ovo je jedan od najupečatljivijih ciklusa ovoga autora, najpoetičnijih, s vrlo autentičnim pristupom, i vrlo mi je drago da sam dio ovoga projekta, kazala je Paola Orlić.

Sam autor obratio se kratko publici ističući da mu je najljepša stvar u ovoj izložbi - katalog, trajni dokument koji ostaje.

Ključno za fotografije

- Jožine fotografije sadrže ono što je za fotografski medij ključno: niše, šupljine, ureze koji ubadaju i sijeku gledateljev pogled i zbog kojih fotografija nije tek mimetički prikaz istine - u mjeri u kojoj bi to uopće bilo moguće - pa se u rastvorenostima u koje padne gledateljev pogled generiraju značenja i sadržaj. Većina Jožinih fotografija nadilazi plitku dvodimenzionalnost jer se, vjerojatno ne samo uslijed kompozicijskih postupaka i tehničkih zakonitosti, pri svakom pogledu rastvore i otvore nova asocijativna i značenjska polja. Jožine fotografije više su od pukih prikaza izvanjskoga okoliša, to su vizualni zapisi nutarnjih predjela koji prodiru kroz fotografsku površinu i žive u gledatelju mentalnom svijetu, mada su fizički negdje sasvim drugdje, zapisala je za popratni katalog Mojca Kumerdej.

Jože Suhadolnik rođen je u Ljubljani, radio je za Tanjug, Mladinu, surađujući i s nekoliko fotografskih agencija. Danas je zaposlen kao fotoreporter lista Delo.

Izložba se do 15. prosinca može pogledati od 9 do 21 sat, a od 16. prosinca do 31. siječnja radnim danima od 16 do 19 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater