IZLOŽBA

Nova sezona u Studiju Moderne galerije "Josip Račić": SLAVLJE BOJA I OBLIKA IZ ZBIRKE POLITEO

Izložba "Boja je radost - Zbirka Politeo" otvorena do 7. veljače u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" pravi je izložbeni dragulj. Postav, naime, donosi radove četrdesetak umjetnika svjetskih referenci, koje je iz Zbirke Tonija Politea izabrao kustos Branko Franceschi

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Andy Warhol

Andy Warhol


"Boja je radost - Zbirka Politeo" naslov je izložbe koja je od četvrtka otvorena u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Margaretskoj 3 u Zagrebu, a riječ je o pravom izložbenom dragulju. Postav, naime, donosi radove četrdesetak umjetnika svjetskih referenci, koje je iz Zbirke Tonija Politea izabrao kustos Branko Franceschi.

Umjetnici zastupljeni na izložbi su: Yakov Agam, Arman, Philipe Berry, Corneille Beverlo, Boris Bućan, Christo, Salvador Dali, Gudmundur Erró, Jean-Michele Folon, Gilbert & George, Keith Haring, Shen Jingdong, Peter Klasen, Manabu Kochi, Jannis Kounellis, Kriki, Fernand Leger, Helge Leiberg, Karl Erik Lindström, Andras Markos, Patrick Moya, Mimmo Palladino, Michelangelo Pistoletto, Bernard Rancillac, Fukao Rikizo, James Rosenquist, Daisuke Samejima, Roger Selden, Antonio Segui, Jesus Rafael Soto, Haruhiko Sunagawa, Richard Texier, Victor Vasarely, Zlatan Vrkljan i Andy Warhol.

- Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, programsku 2021. godinu otvara slavljem boja i oblika u umjetničkim djelima izabranim iz Zbirke Tonija Politea. Politeova zbirka slika, objekata i grafika objedinjuje preko 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Nastala je zahvaljujući Politeovom sudjelovanju u međunarodnom kulturnom okruženju, neopterećenom investicijskim aspektima kolekcionarstva. Sazdana je po osobnom estetskom ključu koji se ne obazire na trendove i uvriježene vrijednosti, i koji u potpunosti odražava osobnost svog vlasnika.

Za osobe poput Tonija Politea sudjelovanje u umjetničkom okruženju je način postojanja punim plućima. Od umjetnosti i za umjetnost se živi, s umjetnicima se poslovno surađuje i druži, umjetnička djela se produciraju, razmjenjuju i u njima su uživa u svom privatnom prostoru. No, taj život, iako primarno bipolarno vezan za domaću sredinu - zima u Zagrebu, ljeta u Starom Gradu na otoku Hvaru - ima intenzivnu internacionalnu dimenziju. Na svoj način, Politeo je otjelotvorenje one međunarodne kulturne prakse zasnovane na ravnopravnoj suradnji koja nam suštinski nedostaje. Kao i svaka zbirka, tako i Politeova odražava duh i svjetonazor svog sakupljača. Svatko tko je jednom u životu bio u njegovom suterenskom studiju u zagrebačkoj Medulićevoj ulici, poput mene je bio osvježen šarolikim kaosom umjetnina, memorabilija, dizajnerskih objekata, multipla, grafičkih listova, posveta, fotografija i, konačno, živopisnim likom samog kolekcionara koji se svojim stilom savršeno uklapa u okruženje intenziteta gesamtkunstwerka. Kolikogod Politeova likovna zbirka bila više proizvodom životnog puta i stila, nego skupljačke strategije, ona jasno odražava modernistički estetski kôd kojeg njeguje i po kojem ravnomjerno i bez diskriminacije uključuje umjetnine nastale u okruženju Iličkog placa s onima koje potječu s europskih, azijskih i američkih destinacija, piše, između ostalog, Branko Franceschi u predgovoru kataloga izložbe.

Toni Politeo rođen je 1951. u Beogradu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i Pedagoške likovne akademije, 1974. u Zagrebu postaje članom ULUPUH-a i profesionalni samostalni umjetnik. Kao grafički dizajner i vanjski suradnik radi na dizajnu plakata i ambalaža za klijente zagrebačkog Interpublica. Iste godine u Galeriji Forum radi prvu aukciju umjetničkih djela, koja postaje temelj za sve daljnje aukcije u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Godine 1978. po odobrenju ministra kulture Stipe Šuvara u renesansnom dvorcu pjesnika Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru otvara prvu privatnu galeriju u Jugoslaviji i cijelom socijalističkom bloku. Olimpijski komitet imenovao ga je selektorom izložbe "Naiva Art" održane u Sarajevu za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. Povodom 100. obljetnice prvog leta braće Wright u Zagrebačkoj zračnoj luci 2003. organizira međunarodnu izložbu Air Exhibition s 230 modela aviona oslikanih rukama umjetnika.

Kao galerist izlaže na međunarodnim festivalima galerista diljem svijeta. Galerija Politeo 1996. postaje Zbirka Politeo koja posjeduje preko 400 umjetničkih djela i artefakata, sve zahvaljujući druženju i suradnji sa svjetskim likovnim umjetnicima, a specifičnost galerije-zbirke Politeo je izdavanje grafičko-bibliofilskih mapa. Toni Politeo živi i radi između Hvara i Zagreba.

Izložba se može razgledati do 7. veljače u radno vrijeme galerije: od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini