U GRADSKOJ GALERIJI ORSOLA U BUJAMA

LOVORKA LUKANI: Lirske vizualizacije izvedene fotografskom tehnologijom

| Autor: Luka JELAVIĆ

"Svečanost svjetla" Lovorke Lukani je izložbeni projekt kojega autorica povremeno dorađuje i dopunjava, a predstavlja lirske vizualizacije izvedene fotografskom tehnologijom. Već prvi dojam prilikom ulaska u galeriji sugerira da se radi o neobičnom postavu, jer je veći dio radova postavljen na pod galerije, a tek dva rada su na zidovima

U Gradskoj galeriji Orsola u Bujama, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, otvorena je izložba bujske umjetnice Lovorke Lukani pod nazivom "Svečanost svjetla". Radi se o izložbenom projektu kojega autorica povremeno dorađuje i dopunjava, a predstavlja lirske vizualizacije izvedene fotografskom tehnologijom.

Već prvi dojam prilikom ulaska u galeriji sugerira da se radi o neobičnom postavu, jer je veći dio radova postavljen na pod galerije, a tek dva rada su na zidovima. Kurator izložbe Eugen Borkovsky je to obrazložio kvalitetom radova koji dozvoljavaju poigravanje plasmanom, pa odlično funkcioniraju u svim pozicijama, pa i postavljeni na pod, tako da promatrač može oko fotografija šetati i zagledati ih s više strana, iz raznih kutova.

Senzibilne premise

- Umjetnica kadrove bilježi tehničkim pomagalom da bi ponudila neuobičajenu prezentaciju sličnu slikarskom načinu. Odnos boja, tonova i sjena dobio je autorstvo vrsnim kadriranjem. Detalji, primijećeni u svakodnevnom okruženju, pred nama se pojavljuju kao niz zaustavljenih trenutaka. Sve fotografije, svaka za sebe, imaju domišljenu likovnu komponentu. Često raspršena, ali stabilna kompozicija, plemeniti kolor, promišljeno uvećanje, bitne su karakteristike izložbenog projekta.

Lovorka Lukani uz jedan od svojih radova s izložbe "Svečanost svjetla"

Lovorka Lukani realizira niz radova koji proizlaze iz senzibiliziranih premisa. Najčešće je zadovoljava usmjeravanje objektiva prema detalju interijera, ali ponekad bilježi motiv kao moguću pejzažnu situaciju. Na svim su radovima uhvaćene posljedice mijene svjetla koje izazivaju kolorističke efekte. Mijena i kretanje srodni su pojmovi iako ne moraju biti uvjetovani jedan drugim. Autorica nižući fenomene svjetlosne pojavnosti, problematizira mijenu kao vizualni događaj, rekao je o izloženim Lovorkinim radovima Eugen Borkovsky dodajući kako je u fotografijama, koji se razlikuju kompozicijskim odnosima i intenzitetom tonova, postignuta skoro svečana atmosfera, a nejasni obrisi unose pojam propitivanja i sumnje.

Doživljajno iščitavanje

- Osmišljavajući prezentaciju, autorica gradi ambijent unutar kojeg načas gubimo realnost. Galerija joj služi kao poprište rasprostiranja pitanja. Kompozicija postava raspršena je kolorističkim radovima. Ove nas slike, naučene na poruke reklama, usmjeruju sebi samima. Podsjećaju nas na vrijeme provedeno osjećanjem prolaznosti. Spoznata percepcija tijeka zgusnuta je unutar formata. Oko bilježi zamućenu okolinu koja nas u isto vrijeme prima i ostavlja. Izloženo zahtijeva doživljajno iščitavanje. Uklapanje iskustva potrebno je pri promatranju ovih radova, čime umjetnica aktivira promatrača. Ona mu nudi svoj doživljaj tijeka u čemu se fotografska tehnologija pokazuje idealnim medijem, kazao je Borkovsky na otvaranju izložbe.

- Drago mi je da ovaj projekt predstavljam i u Bujama. Projekt dopunjavam povremeno, pa je moguće da bude i proširen. Neki od tih radova su bili u skupnim izložbama, a bilo je prezentacija i u drugim mjestima. Inače, radim grafike, fotografiju i keramiku, pa povremeno sudjelujem na izložbama, skupnim ili pojedinačnim. Nadam se da će u Bujama biti još koja izložba. Istina, imala sam jednu izlagačku pauzu, ali sada sam pripremila radove za nekoliko prezentacija, rekla je na otvaranju izložbe u svom gradu Lovorka Lukani.

Izložbu je, uz čestitke autorici, otvorio bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin. "Svečanost svjetla" Lovorke Lukani moguće je pogledati u galeriji Orsola u Bujama do konca siječnja, uz prethodnu najavu bujskom Pučkom otvorenom učilištu, čija je predstavnica Tanja Šuflaj najavila da će na uz izložbu, na temu svjetla, u galeriji biti organizirane prigodne radionice s najmlađima, polaznicima vrtića i učenicima nižih razreda bujskih osnovnih škola.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini