EL MAGAZEIN

Izložba zanatskih ostvarenja Odina Fiorantija: PRESJEK CJELOŽIVOTNOG STVARALAŠTVA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Germano i Odino Fioranti (L. SORBONE)

Germano i Odino Fioranti (L. SORBONE)


Jedinstveni su i pojedini poljoprivredni alati, a osim tih predmeta, izložene su i skice, nacrti, vrlo precizni, koji objašnjavaju kako sve to izraditi, sve do mješalice za beton

Programi u vodnjanskoj Galeriji El Magazein uvijek su vrlo zanimljivi i specifični, međutim, minule je nedjelje bilo posebno emotivno. Izložena su, naime, djela koja je ostvario Odino Fioranti, otac vlasnika galerije Germana Fiorantija, koji je predstavio dio onoga što je realizirao od kada je upisao tadašnju Industrijsku školu u Puli, gdje je naučio zanat tokara. Odino danas ima 85 godina i iznimno je vitalan. Stalno nešto kreira, nikada ne miruje.

- Nakon završetka osnovne škole upisao sam školu za tokara u tadašnjoj Industrijskoj školi, koja je imala i talijanski razred. Imali smo sve predmete, kao i kolege iz hrvatskog razreda. Tako je to bilo nekoliko godina. No, Uljaniku je tada nedostajalo radne snage, i umjesto u tri godine, završio sam školu u dvije godine i vrlo mlad počeo raditi. Tada se počinjalo raditi i sa 16, 17 godina bez problema, a i ranije, veli Odino.

Njegov sin Germano ističe da je tu izložen tek manji dio očeva stvaralaštva, od aluminijskog pribora do bakrenih lonaca. Tu je i inoks pribor za pripremu bakalara, kao i mašina za punjenje kobasica te mali kuhinjski stol inspiriran velikim stolovima iz Uljanikove menze. Jedinstveni su i pojedini poljoprivredni alati, a osim tih predmeta, izložene su i skice, nacrti, vrlo precizni, koji objašnjavaju kako sve to izraditi, sve do mješalice za beton. Ovdje ima i pepeljara, lustera, kovanog željeza, pa sve do izrade freze za Germanov zubotehnički laboratorij za izradu metalnih proteza...

Naravno, kakva bi to rođendanska proslava bila bez torte, koju je, kao uostalom i lubenice, slavljenik rezao s nevjerojatnom preciznošću. Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Stefano Casaccia uz dvije vrste flaute i Claudio Gasparoni, viola da gamba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter