UPRAVNI ODBOR

ISTARSKI OGRANAK DRUŠTVA HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA: Uspješna godina, teški uvjeti djelovanja, brojni planovi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S posljednjih Pulskih dana eseja posvećenih akademiku Bratuliću (Danilo MEMEDOVIĆ)

U 2019. objavljeno je sedam novih naslova i još su tri pred tiskanjem. Nove su tiskane knjige Theodora Elssake (poezija "Bljesak munje", prijevod sa španjolskog Željke Lovrenčić), Sandre Kušević i Jadranke Ostić (slikovnice "Le rane – Le tartarughe", talijanski prijevod Laure Marchig i Darija Safticha), pokojne Nade Grubišić (poezija "Gibraltar" i "Magnesium Beach"), Albina Crnoborija (proza i memoaristika "U snu", unutar edicije Istra kroz stoljeća, u suizdavaštvu sa Čakavskim saborom), Alda Klimana (pripovijetke "Začini crne proze"), Tatjane Pokrajac-Papucci (slikovnica "Karakol je gol")

Upravni odbor Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika održao je sjednicu gdje je rezimirano što je sve učinjeno u protekloj godini te predstavljeni su planovi za 2020. Predočeno je financijsko stanje ogranka, pregled djelovanja tijekom godine, s posebnim naglaskom na objavljenim izdanjima i onima u pripremi, mjesečnim književnim tribinama, predstavljanjima članova i novih naslova u Puli, diljem Istre i Hrvatske, izlaganju na sajmovima itd.

Solidna prodaja vlastitih izdanja

- Kako je Istarski ogranak izvan Zagreba, najaktivniji dio najstarije hrvatske književničke udruge, i jedne od najstarijih u Europi – naime DHK će ove godine obilježiti 120 godina postojanja – slabo a u nekim segmentima i nikakvo financiranje Ministarstva kulture, lani je znatno utjecalo na rad pulsko-istarskog ogranka. Suradnja s Istarskom županijom i Gradom Pulom, te drugima, odnosno njihovim nadležnim odjelima, dobra je i postojana, pa je IO DHK, uobičajeno, poslovao u financijskom plusu, s tim da ne valja zanemariti ni vlastite prihode od solidne prodaje svojih izdanja – knjiga te časopisa za književnost, umjetnost i kulturu "Nova Istra", kazao je predsjednik Ogranka dr. Boris Domagoj Biletić.

U 2019. objavljeno je sedam novih naslova i još su tri pred tiskanjem. Nove su tiskane knjige Theodora Elssake (poezija "Bljesak munje", prijevod sa španjolskog Željke Lovrenčić), Sandre Kušević i Jadranke Ostić (slikovnice "Le rane – Le tartarughe", talijanski prijevod Laure Marchig i Darija Safticha), pokojne Nade Grubišić (poezija "Gibraltar" i "Magnesium Beach"), Albina Crnoborija (proza i memoaristika "U snu", unutar edicije Istra kroz stoljeća, u suizdavaštvu sa Čakavskim saborom), Alda Klimana (pripovijetke "Začini crne proze"), Tatjane Pokrajac-Papucci (slikovnica "Karakol je gol"), a ovih dana izlaze naslovi Jelene Lužina ("Pulski eseji" u Istri kroz stoljeća) i Milorada Stojevića (studije i eseji "Človik ohne Sprache").

Devet književnih tribina

U pripremi su knjige Davora Mandića ("Fojbe"), pokojnog Marija Kalčića (u nizu Istra kroz stoljeća), Monografija Čakavskoga sabora (Istra kroz stoljeća), Jare Zemana ("Pula – izgubljeni zavičaj", za Istru kroz stoljeća, u prijevodu s njemačkog), Simonea Mocennija (poezija "Modro" u prijevodu s talijanskog), Remiđa Sošića (poezija "Težak i po"), zbornik Susreta "Badavca" (1996. – 2015.)...

Časopis "Nova Istra" objavljen je lani u tri sveska i četiri broja. Održani su 17. Pulski dani eseja (posvećeni akademiku Josipu Bratuliću), 8. susret mladih pisaca Kod Marula, 24. književni susret Badavca, priređeno je devet književnih tribina i još desetak drugih programa – predstavljanja knjiga u Puli, Bujama, Umagu, Pazinu, Rijeci i Zagrebu.

Za 2020. godinu najavljene su knjige u izdanju Ogranka ili sunakladništvu i to, među ostalima, ovih autora: Ante Cukrova, Irvina Lukežića, Sanjina Sorela, Gorana Rema, Nade Grubišić, Daniela Radočaja, Osvalda Ramousa i Giacoma Scottija.

- Ogranak je od 1997. objavio više od 100 naslova knjiga, ne računajući razna suizdavaštva, najviše iz područja lijepe književnosti, ali i povijesti, publicistike, filozofije itd., te 65 svezaka časopisa s međunarodnim ugledom "Nova Istra". Tema 18. Pulskih dana eseja u listopadu ove godine bit će "Zbilja i sudbina književnosti", uz raspisivanje natječaja za uglednu esejističku nagradu "Zvane Črnja", 9. program "Kod Marula" održat će se u svibnju, kao i 25. po redu susret "Badavca". U veljači kreće mjesečna književna tribina, kojih će tijekom 2020., s ljetnom pauzom, biti održano najmanje devet, a već se sada zna da će posljednja u prosincu biti posvećena pokojnome akademiku i pjesniku Jakši Fiamengu, sudioniku Pulskih dana eseja te suradniku "Nove Istre" i autoru u izdanjima Ogranka. Bude li razumijevanja glede investicija u Gradu Puli, Ogranak planira preinake unutar prostora svoga sjedišta, kako bi se minimalnim ulaganjem dobila veća i prikladna višenamjenska dvorana te riješio problem zvučne izolacije Kluba s obzirom na njegov položaj u prizemlju i nadomak jedne od najprometnijih pulskih ulica, istaknuo je Biletić.

U znaku nekoliko obljetnica

Tijekom 2020. bit će obilježena 30. obljetnica osnutka Istarskog ogranka DHK-a (Pula, tadašnja Naučna biblioteka, 2. srpnja 1990.) te 25. godište časopisa "Nova Istra" (prvi broj izišao je u lipnju 1996.). Ogranak će se uključiti u obilježavanje nekoliko značajnih obljetnica koje "padaju" 2020.: 150 godina od pokretanja "Naše sloge", 100 godina od fašističke paljevine pulskog Narodnog doma, 100. obljetnice rođenja Zvane Črnje, 90. godišnjice smrti Matka Laginje i dr.

Predsjednik Ogranka i urednik izdanja dr. sc. Boris Domagoj Biletić istaknuo je kako je IO DHK još jedini istarski preživjeli nakladnik koji objavljuje kontinuirano i, za jednog malog nakladnika izvan Zagreba, znatan broj naslova godišnje. S tim u vezi naglasio je potrebu da IO DHK kod financiranja bude tretiran ravnopravno s nekim drugim udrugama koje programe ostvaruju na području Istarske županije, istaknuvši kako bi višegodišnji ugovor o fiksnom iznosu potpore, prema uzoru na te udruge, bio najbolji model financiranja – osobito ako se uzme u obzir neosporna činjenica da sve što Ogranak stvara proizlazi iz Pule i Istre, ostvaruje se ovdje, u zavičaju i za zavičaj, i njemu se višestruko vraća.

Ogranak trenutno okuplja 61 člana od kojih je 20 punopravnih članova DHK, a ostali su članovi-suradnici Ogranka.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater