NAJNOVIJENAGRAĐEN LABINSKI LIKOVNI UMJETNIK

Hrvatski triennale crteža u Slavonskom Brodu: ZDRAVKU MILIĆU VELIKA OTKUPNA NAGRADA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Zdravko Milić i Sonja Švec Španjol na otvaranju izložbe

U svom prepoznatljivom likovnom rukopisu Zdravko Milić zadržao se u području figurativnog ispitujući pritom ono metafizičko, nadrealno i potencijalno moguće, kazala je članica žirija, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol o nagrađenom akvarelu "Nebeska podmornica" Zdravka Milića

 

Na svečanom otvorenju   8. hrvatskog triennala crteža u Likovnom salonu "Vladimir Becić" u Slavonskom Brodu Zdravku Miliću, likovnom umjetniku iz Labina i sveučilišnom profesoru na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci dodijeljena je Velika otkupna nagrada za akvarel "Nebeska podmornica", dok je pohvalu dobio akademski slikar iz Zagreba Zoran Kakše.

- U svom prepoznatljivom likovnom rukopisu Zdravko Milić zadržao se u području figurativnog ispitujući pritom ono metafizičko, nadrealno i potencijalno moguće. Pomno osmišljena kompozicija pozicioniranja glavnog sadržaja unutar dodatnog okvira asocira na pogled kroz ovalni ekran starinskog televizora koji nas vodi na putovanje u sferu paralelnih svjetova prilikom kojeg nove prostore i vremenske dimenzije otvaraju pitanje istinskog bitka svega postojećeg. Oksimoron "nebeska podmornica" predstavlja hibridnu letjelicu koja spaja nebo i zemlju. Tehnologija uglađenog aerodinamičnog trupa u potpunoj je suprotnosti s organskim krilima koja djeluju poput mitoloških Ikarovih krila. Spojem nespojivog autor potiče naš um na oslobađanje od pretpostavljenog te ulazak u sferu kozmičkog i imaginarnog. On nas poziva da se priključimo putovanju nebeskom podmornicom te se ploveći/leteći kroz zgusnutu poentilistički oblikovanu masu otisnemo u nepoznato, kazala je članica žirija povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol o akvarelu "Nebeska podmornica" Zdravka Milića.

Uz Sonju Švec Španjol na otvorenju su govorili voditelj Kabineta akvarela Branimir Pešut, te ravnateljica gradske Galerije umjetnina Romana Tekić koja je i službeno otvorila izložbu.

Izložba ostaje otvorena do 20. lipnja, a potom u srpnju seli karlovačku Galeriju "Vjekoslav Karas". Zagrebačka likovna publika imat će priliku vidjeti ovu izložbu u Muzeju Mimara u studenome 2019. Projekt je financiran i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam