IZLOŽBA U MJESTU SAN GIORGIO DI NOGARO

"FRESKE BEZ GRANICA": Freske spojile dvije prijateljske regije

| Autor: Mladen RADIĆ
Freske u crkvi sv. Roka u Draguću (Revitas)

Dvojezična izložba "Affreschi senza confini - Freske bez granica" rezultat je suradnje između Istarske županije i regije Friuli Venezia Giulia, u kojoj je sudjelovao Povijesni i pomorski muzej Istre sa svojim odjelom Kuća fresaka u Draguću, a sve na poziv talijanskog udruženja za promicanje kulture Ad Undecimum kao glavnih pokretača projekta * Dvije prijateljske regije predstave svaka s po deset manje poznatih crkvica s freskama

U mjestu San Giorgio di Nogaro u Italiji, u Villi Dora svečano je otvorena dvojezična izložba "Affreschi senza confini - Freske bez granica". Rezultat je to suradnje između Istarske županije i regije Friuli Venezia Giulia, u kojoj je sudjelovao Povijesni i pomorski muzej Istre sa svojim odjelom Kuća fresaka u Draguću, a sve na poziv udruženja za promicanje kulture Ad Undecimum kao glavnih pokretača projekta.

Nova saznanja i terenska istraživanja

Koncept izložbe temelji se na ideji da se dvije prijateljske regije predstave svaka s po deset manje poznatih crkvica s freskama, iako je tih crkvica na oba područja mnogostruko više. U predstavljanju istarskih lokaliteta korištena su istraživanja iz projekta Revitas, ali i nova saznanja i terenska istraživanja suradnika i voditeljice Kuće fresaka Sunčice Mustač, dok su freske na terenu dokumentirala četvorica fotografa. Izložba će ostati otvorena do 15. rujna, nakon čega kreće na turneju po regiji Friuli Venezia Giulia, a iduće godine dolazi u Istru na poziv ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijana Kešca i pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, koji su uz ostale uzvanike sudjelovali u otvaranju izložbe.

Otvorenju su uz mnoštvo posjetitelja prisustvovali i gradonačelnik mjesta San Giorgio di Nogaro Roberto Mattiussi i pročelnica za kulturu San Giorgio di Nogaro Rachele di Luca te vijećnik Regije Friuli Venecije Giulia Mauro Bodrin.

Plodna inicijativa i nastavak suradnje

Inicijatori i osobe koje su najzaslužnije za realizaciju izložbe i čitavog projekta su poznati fotograf Gianfanco Abrami i predsjednik Udruge Ad Undecimum Lodovico Rustico. Na njihovu inicijativu započela je suradnja s Kućom fresaka u Draguću i njenom voditeljicom Sunčicom Mustač koja je predložila izbor fresaka iz Istre i pripremila istarski dio izložbe.

- Iako su prostori za kult, ali i svakodnevni život, oslikavani još od prapovijesti, fenomen istarskih fresaka gotovo je unikatan. Na maloj površini poluotoka sačuvano je više od 150 lokaliteta sa zidnim slikama najrazličitijih stilova, prizora i vremena nastanka, a još se brojni fragmenti s novih lokaliteta čuvaju u muzejima, ističe Sunčica Mustač u predgovoru izložbi.

Tijekom otvaranja izložbe u San Giorgio di Nogaro svi su govornici isticali sličnost između dvaju regija Istre i Friuli Venecije Giulie i želju za suradnjom koja bi se trebala nastaviti otvaranjem izložbe "Freske bez granica" sljedeće godine u Kući fresaka u Draguću. Namjera je da nakon toga izložba gostuje i u drugim istarskim mjestima.

Od crkvica u Istri na izložbi su predstavljene crkva sv. Jakova u Barbanu, sv. Roka u Draguću, sv. Nikole u Pazinu, sv. Marije u Oprtlju, sv. Vincenta u Svetvinčentu, sv. Duha u Balama, sv. Foške u Batvačima, sv. Marije na Škrilinah u Bermu te crkve sv. Barnabe i Blažene Djevice Marije u Vižinadi.

Od talijanskih crkvica predstavljene su crkva Gospe od Milosti (Castions di Strada), sv. Marka (Cuccana), sv. Andrije (Griis), Bogorodice od Zdravlja (Malisana), sv. Petra (Mereto di Capitolo), sv. Andrije i Ane (Perteole), svetih Vida i Modesta (San Vito al Torre), sv. Marije (Strassoldo), sv. Martina (Tapogliano) i sv. Martina (Terzo di Aquileia).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom