STRUČNO-EDUKATIVNA MANIFESTACIJA

ETNOGRAFSKI MUZEJ ISTRE: Izložene figure istarskog naivca iz Feštini

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Anton Božac iz Feštini kao Guliver u zemlji Liliputanaca (R. VADANJEL)

Kroz svoje je radove bilježio priče o najrazličitijim životnim situacijama: od pečenja kruha u krušnim pećima, preko druženja u konobama, transporta, do prikaza poslova na zemlji, u polju, u i oko kuće. Ženski svijet, rudari i domaće životinje zauzimaju posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu

Prvog dana stručno-edukativne manifestacije "Dani rukotvorina, U Etnografskom muzeju Istre smještenom u pazinskom Kaštelu otvorena je izložba "Anton Božac (1933.-2014.) – prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti". Anton Božac svojim je radovima godinama obogaćivao mnoge sajmove i manifestacije te je dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Obiteljska ostavština

Na izložbi se mogu vidjeti njegovi radovi iz fundusa muzeja i privatne zbirke obitelji. Izložba ujedno obilježava pet godina od njegove smrti. Autori izložbe su Mirjana Margetić, kustosica i viša muzejska pedagoginja, i Mario Buletić, viši kustos. Oblikovanje postava i popratnog kataloga potpisuje Tina Erman Popović.

U uvodnom dijelu kustosica Margetić je prisutne je upoznala kako i na koji način je došlo do realizacije izložbe koja je tematski vezana uz manifestaciju Dani rukotvorina - rukotvorci. Izrazila je zahvalnost supruzi pokojnog, Anđeli Božac, koja je za izložbu ustupila dio građe iz obiteljske ostavštine. Kustos Buletić je istaknuo glavne tematske cjeline izložbe koje prikazuju životni put i radove Antona Bošca. Izložbu je otvorila pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant.

Anton Božac rođen je u selu Feštini kraj Žminja, a radni je vijek proveo u rudnicima u Raši i Labinu. U radu s drvom pronalazio je veliko zadovoljstvo, a u starini, u tradicijskom životu svog kraja, motiv i inspiraciju. Svaki slobodni trenutak ili predah od posla predano je koristio za rezbarenje. Svakodnevne situacije, način života koji je oblikovao njega i bliske mu osobe s kojima je odrastao i proživio svoj vijek, vjerno je prikazivao u figurama od drva. Njegovi su radovi neprocjenjivi figurativni svjedoci vremena, dokumenti prošlosti koju poistovjećujemo s lokalnom tradicijom, stoji među ostalim u katalogu izložbe.

- Pastoralni ugođaj u kojem su ljudi i životinje potpuno ravnopravni, začinjen je i dozom nostalgije za prošlim vremenima. Svaki je njegov rad elaborirana priča različitih životnih situacija, ukrašena s mnogo detalja. Ljubav prema zavičaju, respekt prema tradicijskoj kulturi i njenim vrijednostima, ali i duhovito promatranje svakodnevice, vještim su rukama oblikovani u jedinstvene umjetnine, stoji u katalogu. S vremenom je počeo izrađivati sve kompleksnije i veće skulpture. Postao je prepoznatljiv, a mnogi su njegov rad hvalili. Tako je počeo izlagati i prodavati svoje radove na sajmovima, smotrama, lokalnim feštama, tematskim izložbama.

Makete istarskog voza

Cijeli je život proveo u Istri. Sve što ga je okruživalo kroz djetinjstvo i odraslu dob pretočio je u drvo. Posebno mjesto u njegovom životu imao je tradicijski način života, kojeg se uvijek rado prisjećao. Kroz svoje je radove bilježio priče o najrazličitijim životnim situacijama: od pečenja kruha u krušnim pećima, preko druženja u konobama, transporta, do prikaza poslova na zemlji, u polju, u i oko kuće. Ženski svijet, rudari i domaće životinje zauzimaju posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu.

Inače, za vrijeme trajanja Dana rukotvorina posjetitelji će moći vidjeti i makete istarskog voza koje izrađuje Dalibor Vozila. Zahvaljujući vještini, ali i poznavanju tradicije, kroz svoje makete vjerno prikazuje originalni izgled nekadašnjih vozova. Bogati program radionica nudi priliku za sve generacije da se okušaju u rukotvorstvu pod stručnim okom vještih suradnika. U tijeku su radionice veza i kukičanja, a danas i u subotu na rasporedu su već dobro uhodane radionice pletenja košara od bekve na starinski način. U subotu program traje do 13 sati, a posjetitelji će se moći okušati u vještini dekupaž tehnike. Ove godine u goste dolazi udruga Vunarice Gorski Kotar iz Mrkoplja koje će demonstrirati filcanje vune, postupak kojim dobivamo materijal za izradu raznih ukrasnih predmeta. Isto tako u dvorištu će rukotvorine izlagati kreativci svih dobnih skupina u različitim tehnikama i materijalima. Ulaz na sva događanja je besplatan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini