muzej grada umaga

Otvorena izložba "Čovjek i more" u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Zvonimir Guzić)

(Foto Zvonimir Guzić)


U Muzeju grada Umaga otvorena je izložba "Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar" koju je postavila viša kustosica Dušanka Romanović iz Arheološkog muzeja Zadar, istraživačica u području podvodne arheologije s posebnim interesom za antičku arheologiju i arheologiju broda, u sklopu međumuzejske suradnje sa Muzejom grada Umaga.

"Ovu izložbu simbolično otvaramo 8. lipnja na Međunarodni dan mora i oceana, tako da tema ove izložbe, koju smo željeli pokloniti građanima Umaga, nije slučajno o moru. Zahvalila bi se Arheološkom muzeju Zadar i kustosici Romanović na lijepom i vrijednom postavu koji će biti sve do listopada u našem muzeju", rekla je prilikom otvorenja izložbe ravnateljica umaškog muzeja Biljana Bojić.

(Foto Zvonimir Guzić)(Foto Zvonimir Guzić)

Izložba je zamišljena tako da publici prikaže ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba. Radi se o alatima poput štapa sa uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke poput vrše i slično.

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada bili vrlo slabo proučavani.

"Sama izložba "Čovjek i more" osobno je moja prva izložba postavljena u Zadru još prije osam godina, a ovo je naše već deveto gostovanje po gradovima Hrvatske. U Muzeju grada Umaga smo po prvi put i nadam se da će vam se svidjeti postavljena izložba.

Čovjek i more su oduvijek povezani, more je bilo izvor života, tako da je materijala za izložbu bilo na pretek, a cijela priča se neprestano širi od samih nalaza, prikaza umjetnosti, hrane, alata do jedne male obične udice", rekla je autorica izložbe Romanović.

(Foto Zvonimir Guzić)(Foto Zvonimir Guzić)

Uslijedio je obilazak drugog kata zgrade muzeja gdje je izložba postavljena. Posjetitelji su mogli razgledati udice, utege za ribarske mreže stare preko dvije tisuće godina, zatim kosti riba i školjke iz antičkog doba, replika nekadašnje ribarske mreže napravljene od dlaka konjskog repa, bila je tu i maketa šivanog broda nađenog u antičkoj luci kod Zatona koja je poveznica sa Zambratijom pored Umaga gdje je nađen najstariji šivani brod na Jadranu.

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu pokraj Nina koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.

Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa i nekoliko vitrina s izloženom arheološkom građom i replikama ribarskog alata i pribora, ukupno postav sadrži 118 izložaka. Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline poput Ribolova u antici, More i mitologija, Ribarski alat i pribor, Morski resursi.

(Foto Zvonimir Guzić)Ravnateljica Muzeja grada Umaga Biljana Bojić i viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Dušanka Romanović (Foto Zvonimir Guzić)

U sklopu izložbe nalazi se i bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku na 112 stranica, a kao materijal izložbu prati i dvojezični deplijan koji posjetitelji mogu besplatno uzeti i na kojem je u kratkim crtama opisana izložba koju su došli pogledati.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar još u studenom 2016. godine, a posjetitelji će je u Umagu moći razgledati do 2. listopada ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter