Izložba, predavanje, film i glazba

U Kinu Valli otvorena izložba "Orfej našeg vremena". Nastupio i zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila: Vanesa Begić)

(Snimila: Vanesa Begić)


Safet Isović "Orfej našeg vremena" naziv je izložbe koja je u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre otvorena u petak u Kinu Valli. Safet Isović (Bileća, 20. listopada 1936. – Sarajevo, 2. rujna 2007.) bio je bosanskohercegovački umjetnik i doajen sevdalinki, a na izložbi predstavljeni su panoi s fotografijama i brojnim podacima o životu i djelu toga umjetnika.

Isović je, kako je rekao Bajtal koji je naglasio da su bili dobri prijatelji, štoviše kućni prijatelji i da su se dugo družili, ''bio iznimno talentiran, ali i poseban kao osoba te o njemu nije lako govoriti nastojeći sažeti što je sve napravio za očuvanje, promociju i prezentaciju sevdalinki, kako u zavičaju, tako i u svijetu''. Izložba, kako je rekao, prezentira tek dio bogatog stvaralaštva toga autora, a o njemu je puno rečeno i napisano, kako zbog njegovog talenta, tako i zbog važnosti predstavljanja sevdalinki koje su, kako je naglasio Bajtal, u njegovoj interpretaciji dobivale posebnu snagu i emocije. Autorica izložbe je Đana Kukić, a posebna je gošća bila ambasadorica BIH Elma Kovačević-Bajtal, uz pozdravne riječi pohvale za organizaciju te manifestacije te za revalorizaciju Isovićeva stvaralaštva na tako kvalitetan način prožimanjem raznih vidova umjetnosti i kulture.

(Snimila: Vanesa Begić)Enisa Buljubašić (Snimila: Vanesa Begić)

Uz pozdravne riječi domaćina, predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senada Pršića, tajnice ove Zajednice Mirele Čaušević, pulskog dogradonačelnika Bruna Cergnula te uz glazbu Enise Buljubašić, nastupio je i zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže pod vodstvom Ane Orsag, koji je izveo nekoliko prigodnih skladbi, a za kojim su brojna uspješna gostovanja. Nazočne je pozdravila i voditeljica Kina Valli Nataša Šimunov.

Dakako, nisu mogli izostati niti bosanski specijaliteti, posebice slatke delicije iz vrlo bogate bošnjačke gastronomske ponude, koji su bili vrlo primamljivi brojnoj publici koja je sa zanimanjem u dobrom raspoloženju pratila ovo umjetničko događanje u znaku spoja raznih vidova umjetnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter