Umjetnička povezanost Pule i njemačkog Triera

Otvorena izložba "SúnPoiesis: od Ego-do Eko-centrizma kroz umjetnost"

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila: Vanesa Begić)

(Snimila: Vanesa Begić)


U Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena je izložba "SúnPoiesis: od Ego-do Eko-centrizma kroz umjetnost" i to u suradnji s njemačkom institucijom Kunsthalle Trier koja djeluje pri Europskoj akademiji likovnih umjetnosti Trier.

Ravnateljica MSUI-ja Ketrin Milićević Mijošek istaknula je važnost ove izložbe, koja je bila postavljena nedavno u Trieru, a za pulsku je priliku dodatno obogaćena.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

Kustoski program

Muzejski prostor bio je obogaćen tim zanimljivim radovima koji su sve samo ne obični te koji navode na razmišljanje, ne samo o umjetnosti. Kao dio kustoskog programa njemačke institucije, koncepcija izložbe kustosice Sabine Oroshi, kako sama ističe, "teži potvrditi sveprožimajuću nesigurnost, propadanje i fragmentaciju naše stvarnosti".

Oroshi, inače iz Novigrada govorila je prilikom otvorenja kako umjetnost može podignuti svijest, kako putem umjetnosti dolazi do promišljanja o sličnim stvarima, a posljedice otuđenja su vidljive. Također je navela važnost što ova izložba predstavlja i spoj Pule i Triera, inače gradova pobratima kroz umjetnost.

- Umjetnici predstavljaju radove koji se hvataju ukoštac s učincima razdvajanja u zajednicama i ekosustavima, naglašavajući ideju sinpoezisa ili "postajanja-sa". Umjetnička djela odražavaju različite ontologije i stvarnosti, pritom naglašavajući međuzavisnost i međupovezanost umjetnosti, rirode i čovječanstva te kreirajući transformativni prostor koji osporava konvencionalne percepcije stvarnosti i doprinosi uključivijem razumijevanju, kazala je Oroshi.

(Snimila: Vanesa Begić)Ketrin Milićević Mijošek i Sabina Oroshi (Snimila: Vanesa Begić)

Kunsthalle Trier djeluje pod Europskom akademijom likovnih umjetnosti Trier i osnovana je 1993. godine. Najveći je izložbeni centar za suvremenu umjetnost u regiji Trier, a fokus svog izložbenog programa postavlja na suvremenoj europskoj umjetnosti od 1980-ih do danas. Kunsthalle Trier ne nudi samo platformu za prezentaciju suvremene umjetnosti, već je i mjesto razmjene, rasprave i učenja; promiče razumijevanje i uvažavanje suvremene umjetnosti stvarajući vezu između Akademije i šire javnosti, kako je rečeno.

Svojim se radovima predstavljaju Nicole L’Huillier (Čile/Njemačka), Elena Victoria Pastor (Venezuela/Njemačka), Tijana Radenković (Slovačka), Robertina Šebjanič (Slovenija), Lana Stojićević (Hrvatska), Mirjana Vodopija (Hrvatska) i Silvio Vujičić (Hrvatska).

Upravo u kontekstu zadanog tematskog okvira te s ciljem daljnjeg obogaćivanja projekta, pulska etapa izložbe nadilazi njen prvotni gostujući aspekt te je na inicijativu Muzeja proširena radovima regionalnih umjetnica/ka mlađe generacije u čijem se fokusu predmetna tematika javlja kao konstanta, a uključuje radove Ide Blažičko, Alexa Brajkovića, Gaie Radić i Dore Ramljak.

Partnerski gradovi

- Ovoj međuinstitucionalnoj suradnji koja uz onu programsku, uporišta pronalazi i u povijesnim sponama između dva partnerska grada; Pule i Triera, dodane su nove vrijednosti te ima za cilj potaknuti i promovirati nove, smislene narative kroz suvremenu umjetničku produkciju i prezentaciju, rekla je Milićević Mijošek.

(Snimila: Vanesa Begić)(Snimila: Vanesa Begić)

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i njegove Turističke zajednice, a bit će popraćena paralelnim programima; stručnim vodstvima, edukativnim radionicama te razgovorima s umjetnicima. Izložbeni se postav može pogledati do 14. srpnja svakim danom osim ponedjeljka i blagdana od 10 do 21 sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter