na Trgu svetog Tome

Izložba "Prijatelji mora" postavljena do četvrtka: Fotografije velikog formata propituju ribolov i život na moru

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Ian Tataj)

(Snimio Ian Tataj)


Do četvrtka na pulskom Trgu svetog Tome postavljena je izložba "Prijatelji mora" čiji naslov ove godine glasi "Ribarenje". Riječ je o putujućoj izložbi koja će biti postavljena na devet lokacija, a u organizaciji riječke udruge Livingstone i tvrtke Astoria.

Fotografijama velikog formata na otvorenom, cilj je lokalnom stanovništvu, ali i turistima, gostima predstaviti važnost i ljepotu Jadrana, važnost ekologije, očuvanja okoliša te ukazati na važnost fotografije u medijskoj kulturi u širem kontekstu, kao i na odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora.

Na 30 velikih formata ova izložba propituje ribolov i život na moru te predstavlja vizuale onakve kakvim ih vide fotografi tražeći svoje autentične kadrove u optičkoj igri svjetla. Radove je selektirao stručni tim festivala Rovinj Photodaysa, a izlažu: Petar Trinajstić, Ivan Kosić, Danijel Frka, Aleksandar Tomulić i Sandro Puncet.

U suradnji s turističkim zajednicama "Prijatelje mora" će ugostiti sljedeći gradovi i mjesta: Pula, Rovinj, Mali Lošinj, Krk, Njivice, Omišalj, Baška, Punat, Šilo i Malinska.

Raznolike morske slike i prikazi, ljepota mora, sve je to dio ovoga postava čija je uloga i didaktička, ne samo estetska, a činjenica da su radovi izloženi izvan kakvog galerijskog prostora - mada bi svi ti radovi lijepo izgledali i u galerijama, čini ih bližima publici, koja ih u prolazu može razgledati, vidjeti ljepotu Jadrana, kao i važnost očuvanja toga mora koje spaja razne kulture, civilizacije, jezike te geografske areale.

- Cilj ove izložbe je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz fotografiju koja, temom u zadanom vremenu, na osebujan način prikazuje ljude i ribolov koji život znači. Fotografska izvrsnost odabranih autora očituje se u njihovom poimanju likovne estetike, navedeno je u najavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter