"Mali projekti za bolje sutra"

FOTO / "Recikliranjem do umjetnosti": Izložba radova Kreativne akademije Labin

| Autor: Branko BIOČIĆ


Udruga Kreativna akademija Labin organizirala je u Društvenom domu kulture Riko Milevoj u Vinežu izložbu radova po projektu "Recikliranjem do umjetnosti" kojeg je provela u suradnji s Udrugom Labin Zdravi Grad, Osnovnom školom "I. L. Ribar" Labin te MO Vinež i MO Labin.

Cilj je bio uključiti građane raznih dobnih skupina u likovne aktivnosti, promocija kvalitetnog korištenja slobodnog vremena kroz umjetničke aktivnosti, prezentacija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja te sudjelovanja samih građana u uređenju svoga Grada. U sklopu projekta udruga Kreativna akademija Labin organizirala je ovu originalnu i trajnu izložbu radova polaznika s ciljem skretanja pažnje na potrebu pravilnog zbrinjavanja otpada i stvaranja navike recikliranja na način da se sudionike pouči kako tzv. "otpadne materijale" ponovno upotrijebiti u stvaranju te kako procesom recikliranja mogu napraviti veoma zanimljiv, koristan i lijep predmet.

Takvim konceptom radionice sudionicima se sugerira da je u ekologiji važan doprinos svakog pojedinca, ali da pravi uspjeh možemo postići samo zajedničkim djelovanjem, edukativnim i zabavnim sadržajima.

Projekt je financiran od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, putem natječaja za male projekte u zajednici "Mali projekti za bolje sutra". Izložbu je otvorila voditeljica projekta Zvjezdana Lukšić.

- Ova izložba predstavlja završetak projekta "Recikliranjem do umjetnosti" koji je udruga provodila od kolovoza do prosinca ove godine. Radovi sudionika ostati će trajno izloženi u ovom prostoru, s ciljem skretanja pažnje na potrebu pravilnog zbrinjavanja otpada i stvaranja navike recikliranja na način da se sudionike pouči kako tzv. "otpadne materijale" ponovno upotrijebiti u stvaranju te kako procesom recikliranja mogu napraviti veoma zanimljiv, koristan i lijep predmet.

U sklopu projekta, udruga je u organizirala akciju sakupljanja otpada na plažama, u kojoj su sudjelovala djeca četvrtog razreda , produženi boravak iz OŠ Ivo Lola Ribar, područne škole Kature, zajedno sa svojom učiteljicom, te članovima i volonterima udruge. Nakon što smo sakupili priličnu količinu raznog otpada, naši su članovi i volonteri razvrstavali prikupljene stvari, kako bi se izdvojili predmeti koji se mogu upotrijebiti u kreativnim radionicama. Na kreativne radionice mogli su se uključiti svi građani, prijavilo se i sudjelovalo 16 sudionika koji su napravili 32 kreativna rada izložena na ovoj izložbi. Radionice su provedene u predivnom druženju, s puno smijeha, igre, mašte i kreativnosti, rekla je Lukšić.

Također se zahvalila svim partnerima u projektu, Gradu Labinu na podršci, svim medijima koji prate udrugu ne samo tijekom ovog projekta, već tijekom cijelog djelovanja udruge, svima koji su sudjelovali u projektu, svojim članovima i volonterima, te svima koji su večeras došli i time dali potporu kako ovom projektu, tako i radu udruge.

Članica Kreativne akademije Labin, Franka Novak dodala je: "Likovne radionice koje provodi Kreativna akademija Labin, meni znače jako puno jer je tamo odlična ekipa s velikim srcem, s kojima se vrlo rado družim, s vrlo pozitivnim i strpljivim učiteljima koji puno znaju, a kreativne radionice su mi same po sebi vrlo opuštajuće, u kojima uživam i otputujem u neki drugi svijet. Prava uživancija.

Ovaj projekt bio je vrlo zanimljiv jer smo se igrali s naplavinama i predmetima koje je izbacilo more, te takom izrazili svoju kreativnost. Radujem se slijedećem projektu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter