IZLOŽBA U Gradskoj knjižnici i čitaonici

Posveta Joséu Saramagu, portugalskom dobitniku Nobelove nagrade za književnost

| Autor: Vanesa Begić
(Foto GKIČ)

(Foto GKIČ)


Izložba "Retracing the steps that were taken", posvećena velikom portugalskom književniku Joséu Saramagu (1922. – 2010.), dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1998., gostuje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u povodu Europskog dana jezika, koji se obilježava 26. rujna.

Brojni prijevodi djela

Izložbu, prvi put predstavljenu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uz stotu obljetnicu Saramagova rođenja, u pulskoj knjižnici otvorila je Njezina Ekscelencija Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj.

- Autor je rođen u Azinhagi, selu sjeverno od Lisabona u pokrajini Ribatejo, u seljačkoj obitelji. Premda od rane mladosti pokazuje zanimanje za učenje i za kulturu, zbog obiteljskih ekonomskih prilika nije mogao nastaviti školovanje u gimnaziji, te je završio školu za bravara. Prvi roman, naslovljen "Zemlja grijeha", objavio je s 25 godina. Svoju prvu knjigu poezije objavljuje 1966. Bavio se i novinarstvom. Kada ostaje bez posla, u potpunosti se posvećuje pisanju. Nezadovoljan portugalskom vladom, 1993. seli na otok Lanzarote na jugu Kanarskog otočja. Nobelova nagrada uručena mu je 1998. godine te jedini je pisac na portugalskom jeziku koji je dobio to međunarodno priznanje, kazala je Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

José Saramago (Azinhaga, Golega, 16. studenoga 1922. – Tías, otok Lanzarote, Španjolska, 18. lipnja 2010.) smatra se najvećim portugalskim književnikom te jednim od najutjecajnijih europskih pisaca današnjice. Njegova djela prevedena su na više od trideset jezika.

Ova izložba plakata, odnosno izbor plakata pokriva razdoblje od odluke o dodjelu Nobelove nagrade do samog primitka u Stockholmu.

Nazočne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta ističući da u knjižnici imaju 11 naslova Saramaga na hrvatskom, osam na talijanskom te jedan prijevod na španjolskom jeziku.

Gostovanje izložbe organiziralo je Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj u suradnji s Camoes – Instituto da Cooperacao te s Institutom za suradnju i portugalski jezik, Ministarstvom vanjskih poslova, Zakladom José Saramago i Gradom Pula.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Važnost učenja jezika

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna od 2001. godine na inicijativu Vijeća Europe te u suradnji s Europskom komisijom. Opći ciljevi obilježavanja Europskog dana jezika su upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost raspona naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe, koje treba njegovati i sačuvati te poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje, bilo u svrhe školovanja, za profesionalne potrebe, za potrebe mobilnosti ili užitka i razmjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini