PAZINSKI UMJETNIK

Elvis Berton na međunarodnoj izložbi u Novom Mestu

| Autor: Mladen Radić
Elvis Berton uz svoju sliku "Communication" (Foto PROMO)

Elvis Berton uz svoju sliku "Communication" (Foto PROMO)


Na 3. Međunarodnom bijenalu umjetničke vizije Etike(te) u organizaciji Društva likovnih umjetnika Dolenjske u Novom Mestu sudjeluje i pazinski likovni umjetnik Elvis Berton. Izložba je postavljena i u Galeriji Kocka, Galeriji Simulaker te u Jakčevom domu, a Berton je izložio sliku "Communication" iz ciklusa "Modern Life" koja govori o komunikaciji na društvenim mrežama i chat aplikacijama.

Laž kao tema

Na bijenalu je izloženo 70 radova 58 umjetnika iz četiri države, a ovogodišnja tema je "Laž". Uz Bertona, u Sloveniji svoja umjetnička djela predstavljaju još troje hrvatskih umjetnika: Paulina Jazvić, Ivica Malčić i Jelena Martinović.

"Sve manje koristimo riječi, a mišljenja i osjećaje izražavamo emotikonima, emojima i gifovima. Na ovoj slici naslikao sam komentare kojima su pratitelji reagirali na moje objave na instagramu", pojasnio je Berton.

U pozivnom tekstu Društvo likovnih umjetnika Dolenjske istaknulo je da su "laž i laganje, etički gledano, nemoralan i nedostojan čin, ali su konstante koje su oblikovale i oblikuju povijesna razdoblja, a unutar njih tvore kako društvene tako i individualne odnose".

"Kao što je već Napoleon rekao: 'Povijest je niz opravdanih laži'. Po definiciji, laž je u najširem destruktivnom odnosno u negativnom smislu, jezična praksa koju karakterizira 'svjesno obmanjivanje drugoga s namjerom da mu se naudi'. Dakle, iznošenjem laži želimo dovesti u zabludu na način da primatelj informacije samo to prihvati kao jedinu istinu, kako bi ostvario svoj cilj, bez obzira na uzročne posljedice. No, mora se naglasiti da je svaka laž obmana, a svaka obmana nije nužno i laž, jer možemo varati i istinom (misliti istinu), koja (može) biti neistinita zbog nedostatka znanja. Tema je kroz povijest bila redovito prisutna u mnogim raspravama filozofa, od Platona, Aristotela, do najradikalnijeg Kanta, koji je laž opisao kao 'najgoru prijestupnu dužnost', izvor svih zala, 'pravu trulu mrlju na ljudskoj prirodi' i mnogih suvremenika. U svakodnevnom životu nisu samo naše osobne težnje ono što nas koči da govorimo istinu, već se često susrećemo s činjenicom da takvi zahtjevi dolaze i iz društvene sredine, unatoč tome što društvo odbacuje laž kao nepristojan čin, često je preferira od istine zbog njezine praktične koristi. Kako društvo gura iskrenost čak i nauštrb očitih laži, najčešće se vidi u političkoj manipulaciji. A kako laž pronalazi put do umjetnosti? Pablo Picasso je na ovo pitanje odgovorio mišlju: 'Umjetnost je laž koja nas tjera da spoznamo istinu, barem onu ??koju možemo razumjeti. Umjetnik mora znati uvjeriti druge u istinitost svojih laži", ističe se u tekstu Društva likovnih umjetnika Dolenjske.

I vizualna umjetnost

Iako su njihove bijenalne izložbe usmjerene uglavnom na likovnu umjetnost, odnosno više pozornosti posvećuju umjetničkim praksama koje proizlaze iz tradicionalnih medija, pozvali su i autore koji pripadaju polju intermedijalnih ili općenito, vizualnih umjetničkih praksi iz proširenog područja vizualne umjetnosti.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu gdje i danas živi i stvara. Likovni put započinje 1996. godine, a četiri godine kasnije kreće njegova bogata izlagačka djelatnost. Bertonovi su radovi do sada gostovali na gotovo stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno je izlagao 37 puta. Osvrt o njegovu umjetničkom radu dali su brojni hrvatski likovni kritičari, a struka ga je za stvaralaštvo u više navrata nagradila. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a recentno je njegov rad "Ni gušter, ni bik, ni mačka" (iz ciklusa "Beštije") ušao u Zbirku marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of