"Erotski snovi jednog brodograditelja"

Otvorenje izložbe fotografija Dejana Štifanića u Dnevnom boravku Rojca

| Autor: Glas Istre
Rad Dejana Štifanića (Foto DC Rojc)

Rad Dejana Štifanića (Foto DC Rojc)


Otvorenje izložbe fotografija Dejana Štifanića "Erotski snovi jednog brodograditelja" biti će u petak, 15. rujna s početkom u 20 sati, a izložba se može pogledati do 6. listopada.

Fotografije s ove izložbe nastale su u dva navrata - u veljači 2016. godine u pogonu TESU, te tri godine kasnije u brodogradilištu Uljanik. Prvotna ideja dolaska u te radne pogone bila je snimanje atmosfere radnog mjesta u odsutnosti radnika. Međutim, teško je bilo izbjeći susret s "ljepoticama s naslovne strane" koje u grubosti ovakvog radnog mjesta čine svojevrsni slatki kontrapunkt - donoseći ljepotu kao utjehu. 

Međutim, ono što je specifično za Uljanik je njegova veličina i veliki broj radnika koji su tijekom svoje duge povijesti tu ostavili svoj trag. Na pojedinim podlogama moguće je pratiti više slojeva postera i isječaka - svojevrsno palimpsestiranje i kolažiranje koje seže sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Rad Dejana Štifanića (Foto DC Rojc)Rad Dejana Štifanića (Foto DC Rojc)

Izložba "Erotski snovi jednog brodograditelja" treći je i finalni produkt projekta u kojem su u ljeto 2019. Štifanić i Marko Grbac Knapić dobili dozvolu uprave da slobodno hodaju halama Uljanika tijekom tri dana. Uz ovu izložbu realizirani su i video "Uljanik", te film "Rasparagan".

Dejan Štifanić profesionalno se bavi fotografijom i autor je mnogobrojnih izložbi fotografija, te sudionik u projektima koji uključuju video, muziku i kazalište. Osnivač i voditelj udruge Studio KaPula sa sjedištem u DC-u Rojc Pula.

Ova izložba u organizaciji Saveza udruga Rojca i udruge Studio KaPula, realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter