PROZOR U PROŠLOST

U Galeriji C4 postavljena je izložba "Jantar". Zbog ljepote i ljekovitih svojstva, jantar je dragocjen predmet trgovine

Povoljan geografski položaj Istre uvjetovao je da se njezine prapovijesne zajednice bave i trgovinom jantara. U Prapovijesnoj zbirci Arheološkog muzeja Istre u Puli čuvaju se brojni jantarni nalazi. Najvećim dijelom je riječ o predmetima s nekropola i to jantarnim perlicama različitih boja, veli kustosica izložbe Maja Ćuka

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Prozor u prošlost

Prozor u prošlost


Od 7. ožujka u Carrarinoj 4, u Galeriji C4 može se razgledati novi "Prozor u prošlost" Arheološkog muzeja Istre pod nazivom "Jantar". Autorica izložbe je viša kustosica Maja Čuka.

- Zbog svoje ljepote, lakoće obrade, ljekovitih i pridodanih natprirodnih svojstva, jantar je od prapovijesti do danas važan i dragocjen predmet trgovine. Zabilježeno je više od 350 vrsta jantara, a najpoznatiji i najcjenjeniji je baltički.

Trgovina "zlatom sa sjevera", kako se još naziva baltički jantar, postoji još od starijeg kamenog doba, a na području Mediterana trgovina jantarom u kasnom brončanom dobu već postaje uobičajena. Povoljan geografski položaj Istre uvjetovao je da se njezine prapovijesne zajednice bave i trgovinom jantara.

U Prapovijesnoj zbirci Arheološkog muzeja Istre u Puli čuvaju se brojni jantarni nalazi. Najvećim dijelom je riječ o predmetima s nekropola i to jantarnim perlicama različitih boja, oblika i promjera, koje su najčešće bile dijelovi bogatih ogrlica, napisala je kustosica.

Osim za ogrlice, perlice su se koristile kao ukras na naušnicama i fibulama. Pronalasci jantarnih predmeta u Istri u brončanom i željeznom dobu svjedoče da je i naše područje imalo značajnu ulogu u trgovini prapovijesne Europe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater