U 19 SATI

Na platou pazinskog Pučkog otvorenog učilišta: U srijedu se otvara izložba "Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, "Erdelezi"

Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, "Erdelezi"


Etnografski muzej Istre u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Pazin i Udrugom prijatelja romske folklorne umjetnosti Romano najavljuju otvorenje izložbe "Sa o Roma – 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju", koja će biti otvorena u srijedu, 25. kolovoza, u 19 sati na platou Pučkog otvorenog učilišta Pazin (Spomen dom).

Izložba "Sa o Roma - 50 godina romskog Đurđevdana u Skopju" nastala je kao rezultat istraživanja plesova južnoslavenskih naroda i romskih zajednica, plesne etnologinje Elise Ivancich Dunin. Kroz fotografije, filmove, nošnje i druge predmete materijalne kulture izložba prikazuje godišnji romski blagdan skopskih Roma, "Erdelezi", koji se slavi u razdoblju od 2. do 9. svibnja. Obilježavanje ovog blagdana uvod je u toplo (ljetno) doba godine kojeg Romi nazivaju "nilaj".

Javni aspekt blagdana naglašen je običajem dočekivanja dopreme janjaca u zajednicu, koji se kasnije obredno žrtvuju, te svakodnevnom glazbom koja traje od izlaska sunca. Nekada se izvodila na zurlama i tapanima, dok je to u novije doba glasna glazba s radija. Zajedničko "khelibe" (vrsta kola "ora") nekada se plesalo na raskršćima, a u njemu je sudjelovala cijela zajednica. Vrhunac proslave je u sumrak posljednjeg dana (9. svibnja) i obilježen je gozbama, druženjem i plesanjem na javnim mjestima.

Promjene vezane uz proslavu ovog blagdana tijekom pet desetljeća na filmskoj vrpci i fotografijama bilježila je američka etnokoreologinja hrvatskog porijekla dr. sc. Elsie Ivancich Dunin čiji je rad predstavljen ovom izložbom.

Republika Sjeverna Makedonija je 2011. godine, a UNESCO 2017. godine proglasio proslavu ovog blagdana zaštićenim kulturnim dobrom.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater