TKO JE DOBIO, TKO IZGUBIO

JUNACI I TRAGIČARI PARLAMENTARNIH IZBORA Andrej Plenković već ima Vladu, projekt Škoro podbacio je drugi put, a SDP ide u remont

| Autor: Jurica Körbler
(Dragan MATIĆ/CROPIX)

(Dragan MATIĆ/CROPIX)


Kada govorimo o dobitnicima, prvi među njima svakako je Gordan Jandroković koji je dobio 17.370 preferencijskih glasova i potukao u 2. izbornoj jedinici Miroslava Škoru, Rajka Ostojića i Ninu Raspudića. Sam Plenković dobio je 32.208 glasova, nešto manje od šampiona dr. Beroša, najvjerojatnije starog i novog ministra zdravstva, koji je dobio čak 35.678 glasova. Odlično je prošao i Zdravko Marić, ali i Plenkovićeva desna ruka Davor Božinović, no veliko iznenađenje je sjajan uspjeh Božidara Kalmete

 

Andrej Plenković postaje apsolutno najutjecajniji hrvatski političar, dok Davor Bernardić odlazi s političke scene bez ikakvih šansi da se ponovo vrati. Vili Beroš novi je junak u hrvatskom političkom ringu, dok je Miroslav Škoro po drugi put doživio poraz. Most je ustao iz mrtvih, a Možemo budi nadu da hrvatska ljevica nije posve umrla. Milan Bandić, Vojko Obersnel i Željko Kerum definitivno su se oprostili od nacionalne scene, a neuništivi Ratko Čačić traje i dalje. Milorad Pupovac, ako uđe u koaliciju s HDZ-om, ojačat će svoj položaj, kao i položaj manjinaca, a sada počinje ogorčena bitka tko će dalje voditi SDP - Biljana Borzan, Tonino Picula, Peđa Grbin, Joško Klisović, Ranko Ostojić.

Kako sada stoje stvari, što je javnosti priopćio i Ratko Čačić, Plenković već ima Vladu. HDZ, uz osam manjinaca, Reformiste i HNS, što je 76 ruku, ima dovoljno ruku da izglasa predsjednik Sabora i novu Vladu. Hoće li još netko uz njih, recimo IDS, tek treba vidjeti. Politika je začuđujuća disciplina i zaista nikada ne treba reći nikad. Sigurno je samo da Zlatko Hasanbegović, Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović neće određivati smjer nove Vlade.

To je najkraći rezime nedjeljne večeri i noći, koja je umjesto napetosti donijela iznenađenje. Tome se nije nadao ni sam vrh HDZ-a. Pobijedili su glatko, od Franje Tuđmana nije bilo tako slatke pobjede, a Plenković je postao lider kojeg uvažavaju ne samo HDZ-ovci, već i mnogi koji pripadaju drugim političkim opcijama. To je za njegov položaj premijera vrlo važno, pogotovo u trenutku kada zemlju čekaju nova iskušenja. Nitko nakon Tuđmana, pa ni Ivo Sanader, nije imao tako lagodnu, ali i zahtjevnu poziciju. Plenković je uspio pribrojati još jednu pobjedu u nizu od trenutka kada se vratio iz Bruxellesa i postao prvo šef stranke, a zatim i premijer. Mala avantura na europskim izborima donijela je neriješen rezultat, a na predsjedničkim Kolindi Grabar-Kitartović nitko nije mogao pomoći, pa ni Plenković.

U desetom sazivu Sabora bit će svega i svačega, od Mile Kekina do Zlatka Hasanbegovića i Ruže Tomašić, od Katarine Peović do Stipe Bartulice, od Tomislava Tomaševića do Škorine sestre Vesne Vučemilović, nesuđene ministrice poljoprivrede. Zastupnik će biti i Davor Ivo Stier, jedini od pobunjenika koji je preživio, dok je Miro Kovač ponovo pretrpio poraz.

Kada govorimo o dobitnicima, prvi među njima svakako je Gordan Jandroković koji je dobio 17.370 preferencijskih glasova i potukao u 2. izbornoj jedinici Škoru, Rajka Ostojića i Ninu Raspudića. Sam Plenković dobio je 32.208 glasova, nešto manje od šampiona dr. Beroša, najvjerojatnije starog i novog ministra zdravstva, koji je dobio čak 35.678 preferencijskih glasova. Odlično je prošao i Zdravko Marić, ali i Plenkovićeva desna ruka Davor Božinović, no veliko iznenađenje je sjajan uspjeh Božidara Kalmete u devetoj jedinici gdje se sa samog dna liste sa 16.002 glasa probio na vrh.

Dalija Orešković ušla je u Sabor, dok je, recimo, veteran Zvonko Milas dobio svega 453 glasa, a Željko Reiner trećinu glasova od onih koje je sakupila Sandra Benčić. Nije briljirao ni Gordan Grlić Radman, a odličan rezultat je postigao dosadašnji SDP-ov disident Siniša Hajdaš Dončić s 14.485 glasova u trećoj jedinici.

Jako zadovoljan može biti i Ivan Anušić, kao i uskrsla Marijana Petir, ali i Bojan Glavašević koji je također ušao u Sabor. Skromno je prošao Zlatko Komadina, no zato su briljirali Peđa Grbin i Oleg Butković, najizgledniji ministar i u novom Plenkovićevom kabinetu. Branko Bačić je dobio svega 2.654 preferencijska glasa, manje od Arsena Bauka, Bože Petrova, ali i Ruže Tomašić i Mirjane Puljak. Kod manjinaca nije bilo iznenađenja, pa će svi koji su i do sada sjedili u Saboru nastaviti to činiti i dalje. Pupovac i Furio Radin kao veterani veterana.

Već jučer ujutro, dan nakon pobjede, vrh HDZ-a počeo je razgovore o novoj koaliciji, sretan što neće morati pregovarati sa Škorom. Ucjene koje je slao pjevač prije izbora pokazale su se kao vodeni baloni, a ne opasno političko oružje. Projekt Škoro podbacio je po drugi put, a već u izbornoj noći moglo se čuti da mnogi neće ostati uz ambicioznog Škoru. Ipak, treba priznati da je Domovinski pokret postao treća politička snaga u zemlji, onaj treći put koji se u konačnici nikada ne pokaže kao dugoročno rješenje. Zato je zaista veliko iznenađenje da se održao Most, i to sa solidnim rezultatom.

Što će biti s hrvatskom ljevicom? Za odgovor na to pitanje valja prvo vidjeti što će se događati s SDP-om. Na kraju, odlazak Davora Bernardića je bio civilizacijski dobro odrađen, po demokratskim standardima. Dosadašnji lider SDP-a, koji se godinama čvrsto držao za stolicu, otišao je desetak sati nakon što su rezultati pokazali definitivni potop stranke. Neće se više kandidirati za predsjednika SDP-a. Kako je postignut dogovor da Komadina bude taj koji će izvršiti tranziciju, nikome baš nije jasno. Kako sada stoje stvari otići će i Krešo Beljak, a ni sudbina Anke Mrak Taritaš nije blistava.

Stari SDP treba na remont, ako je to uopće moguće. Uz Plenkovića to neće biti lako, iako mu više nisu nikakva prijetnja. Ali antagonizam između dvije velike stranke će ostati, bez obzira tko će ih voditi. San o velikoj koaliciji tako je propao, kao i navodna želja njemačke kancelarke da se tako prevlada kriza u slučaju da krajnja desnica ugrozi demokratske standarde u Hrvatskoj. To se nije dogodilo, ekstremni desničari će galamiti u Saboru, ali malo tko će ih više slušati. SDP treba zaista novi početak, a kada se budu analizirali uzroci poraza, trebaju se jasno suočiti s činjenicom da samo sipaju fraze koje smo slušali u nekim davnim vremenima u politici. Kako može funkcionirati stranka u kojoj se Rajko Ostojić želi prikazati kao odgovoran političar i liječnik, pa sam sebi propiše samoizolaciju da bi se opet za koji dan vratio u kampanju. To nije samo neozbiljno, to je nedopustivo. Kao što je bilo nedopustivo da Bernardić stavlja na liste svoje fanove koji su u konačnici dobili od 50 do 150 glasova.

Lista grešaka koje je počinio SDP je dugačka i bolna pa nije isključena ni najtragičnija mogućnost da stranka totalno propadne. Uostalom, da nije bilo Plenkovića i njegove liste za europarlament, to bi se već davno i dogodilo. Sam Plenković je u jednom trenutku oživio SDP, kao što ga je sada pokopao.

Dobro je što dolaze mladi ljevičari, jedna moderna generacija koja se tek treba afirmirati na političkoj sceni. Neće to biti lako, ali Možemo ima velikih nada kada je riječ o lokalnim izborima u Zagrebu. HDZ također, a nije nemoguće da će se u ulozi kandidata za zagrebačkog gradonačelnika naći Vili Beroš, koji bi u tom slučaju bio jači od bilo koga s liste Možemo.

Već sam pogled na konačni sastav Sabora pokazuje da je desnica, ona umjerena koju predstavlja HDZ, te Domovinski pokret i Škoro dobila 90 zastupnika, dok su lijeve grupacije osvojile svega 52 mjesta u parlamentu. Dakle, Hrvatska je snažno zaokrenula u desno, s garancijom da će Andrej Plenković biti najbolja brana da se spriječi ekspanzija ekstremizma. Ali za ljevicu to nije utješno, jer mnogo posla koji je ona trebala odraditi sada je obavio HDZ i sam Plenković.

Budućnost hrvatske ljevice ovisi o mogućem oporavku SDP-a, ali i o načinu kako se pozicioniraju male stranke. Ako ostanu samo kao glasnogovornici lijeve scene, bez mogućnosti da nešto mijenjaju, brzo će se i te lijeve inicijative izgubiti pred visokom politikom. Ako, kojim slučajem, SDP ponovo dobije novu šansu i okupi sve dobro na lijevoj sceni, ljevica u Hrvatskoj ima šansu.

Ostaje i gorak okus da više od polovice hrvatskih građana s pravom glasa nije izašlo na izbore. Što oni misle i koga podržavaju može se samo pretpostaviti. Izlaznost nikada nije bila tako niska, a korona je tome dala svoj doprinos. Ne samo virus, već i činjenica da su hrvatski građani umorni od politike i da im je svejedno tko će vladati, kada ionako ništa ne očekuju. Bar ništa dobro. A HDZ je ponovo potvrdio da ima uhodan stroj koji dobro funkcionira i bez Milijana Brkića, kojeg više uopće nema u politici.

Čudom, HNS je opstao, makar s jednim mandatom. Taj je zlatni mandat važan i Plenkoviću, a omogućit će HNS-u da se presloži i preživi. Živi zid više ne postoji i cirkusanti poput Pernara odlaze sa scene, bez da će itko proliti suzu za njima. Izborna zabava za građane je završena i bila je znatno manje napeta nego što se očekivalo. Ostaje još malo uzbuđenja kod sastava novog Plenkovićevog kabineta, a onda slijedi ta tako dramatično najavljena teška jesen. Zato ni Plenković, usprkos trijumfa, neće imati previše vremena za opuštanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini