USUSRET IZBORIMA

ČETIRI SCENARIJA ZA BUDUĆNOST HRVATSKE: Fotofiniš će odrediti predsjedničku utrku

| Autor: Jurica Körbler
(Cropix)

Nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo tako neizvjesno kao sada. Činjenica je da mnogi građani traže promjene, da su svjesni da sa sadašnjim vodstvom neće do njih doći, ali konkurencija i nije baš nekakva

Sve ono što će se dogoditi za mjesec dana odredit će političku budućnost Hrvatske ne samo u sljedećoj, već i u godinama koje slijede. Doslovno je sve na stolu i niti jedan od četiri najizvjesnija scenarija nije nemoguć. Fotofiniš će odrediti predsjedničku trku, a onda tek slijedi godina u kojoj će se vidjeti politička sudbina Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Prije svega, tko će od njih postati novi predsjednik Vlade, dosadašnji premijer Plenković, ili će se otvoriti vrata za lijevu koaliciju na čelu sa šefom SDP-a.

Nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo tako neizvjesno kao sada. Činjenica je da mnogi građani traže promjene, da su svjesni da sa sadašnjim vodstvom neće do njih doći, ali konkurencija i nije baš nekakva.

Jedno je samo potpuno jasno. Predsjedanje Europskom unijom koje počinje za tri tjedna neće ni po čemu odrediti političku budućnost Hrvatske. To je ipak izvan fokusa zanimanja hrvatskih građana, kojima dolasci Angele Merkel ili Emmanuela Macrona više ništa ne znače. Tvrda bitka za tronove u HDZ-u i SDP-u, a onda i za parlamentarne izbore počet će odmah nakon 5. siječnja.

SCENARIJ 1.: KOLINDA POBJEĐUJE, VJETAR U LEĐA PLENKOVIĆU

Ako pobijedi Kolinda Grabar-Kitarović, za Andreja Plenkovića to bi otvorilo put da lako savlada svoje neorganizirane protivnike u HDZ-u i onda otvori put pobjedi na parlamentarnim izborima. Sasvim je svejedno da li bi Kolinda pobijedila s malom ili velikom prednosti, glavno bi bilo da pobijedi.

Još uvijek ima najviše šansi. Bez obzira na lagan pad rejtinga u anketama, koje se ionako nisu pokazale vjerodostojnima. Ali, slijedi još petnaest dana i sve je moguće. Potpuno je jasno da je predsjednica podbacila u svemu, da nema ideja, da je njezin izborni stožer slab, da radi gaf za gafom. Jasno je i to da okolnosti više nikako nisu kao one od prije pet godina i da su mnogi građani ne samo nezadovoljni njezinoj bezidejnosti, već žarko žele promjenu.

S druge strane, mnogo je još uvijek onih koji u Kolindinom cirkusiranju vide simpatičnost i neposrednost, ono što predsjednica naziva "ja sam jedna od vas". Naravno da nikako nije "jedna od njih", ali kada se nema ozbiljan program, onda je populizam itekako dobrodošao.

Ostaje, naravno, i pitanje koliko će HDZ-ov stroj poslušno odigrati ulogu koju im je namijenilo vodstvo stranke i natjerati svoje ljude da izađu i glasaju za Kolindu. "HDZ-ovci, bit ću vaš predsjednik", poručio je u nedjelju Miroslav Škoro u zagrebačkom "Lisinskom", što je svakako više nego jasna poruka. Ionako, sve vrijeme se Plenkovićevi politički konkurentni trude iz svog oružja da ocrne šefa stranke, a najbolji udarac zadao je Zoran Milanović izjavom da Plenković o Tuđmanu misli lošije nego on sam.

SCENARIJ 2.: MILANOVIĆ POBJEĐUJE, PLENKOVIĆ U NEVOLJI

Pobijedi li Zoran Milanović, karijera Kolinde Grabar-Kitarović u Hrvatskoj je završena. Vjerojatno i u svijetu. Mogla bi se nadati da se uključi u bitku za predsjednicu HDZ-a, ali tamo je već velika gužva u šesnaestercu. Brzo bi bila zaboravljena, a ostao bi samo podsmijeh na sve gafove koje je počinila. Lista je impresivna.

Zoran Milanović itekako bi zadao probleme Plenkoviću, makar je u više navrata izjavljivao da bi hohabitaciju prihvatio punim plućima. Zapravo, učinio bi sve da Plenković što prije padne jer bi to bio i put za SDP, bez obzira na njegovo slaganje ili neslaganje s Bernardićem.

Andreja Plenkovića čekali bi stranački izbori, a u prvim mjesecima nove godine trebao bi uvjeriti članove stranke da on s Kolindinim porazom ionako nema ništa. Davao je iskrenu podršku, a za izjave predsjednice koji su je koštali poraza, od kolača za Bandića nadalje, ne može snositi odgovornost.

Kako su Plenkovićevi konkurenti slabi ili imaju premalo vremena za promociju, za šefa HDZ-a bi se vrijeme koje dolazi ipak moglo okrenuti njemu u korist. Gotovo je nezabilježeno da je smijenjen neki šef stranke istovremeno dok je premijer pa teško da bi s HDZ-om bilo drukčije. Ali, Plenkoviću u slučaju Kolindinog poraza svakako ne bi bilo lako, a budući da ima taj raštelani PR orkestar uz sebe, sigurno da bi se itekako morao pomučiti da ostane na čelu HDZ-a, bar do rezultata parlamentarnih izbora. Ako bi ih izgubio, za njega bi to bio kraj.

SCENARIJ 3.: KOLINDA NE ULAZI U DRUGI KRUG, MILANOVIĆ PREDSJEDNIK

E, to bi još više zakompliciralo Plenkovićev položaj. Značilo bi to da je izuzetno mnogo hadezeovaca stalo iza Škore, bez obzira je li pobijedio ili ne. Zapravo, to bi onda bio jasan signal da ga članovi stranke ne podržavaju jer njegov projekt "Kolinda na Pantovčaku" ne samo da nije uspio, već je doživio debakl.

S porazom Kolinde brzo bi se svi pomirili, ali tada bi Plenković itekako trebao izvesti nevjerojatan manevar da preživi napade Davora Ive Stiera, Mire Kovača, a možda i Tomislava Karamarka. Ni Milijan Brkić ne bi ostao po strani, sigurno bi se sjetio kako mu je sadašnji vrh stranke sapunao dasku, ali bez uspjeha. Plenković bi ostao sam, uz šačicu onih koji su mu najvjerniji, a hadezeovci na terenu brzo bi pripremali kapute da se presvuku ako im šef doživi poraze.

SCENARIJ 4.: ŠKORO POBJEĐUJE

Sigurno je da bi i politička sudbina Zorana Milanovića bila određena ako doživi poraz, bez obzira od Grabar-Kitarović ili Škore. Mjesto u Saboru sa sigurnom plaćom na sljedećim izborima bila bi onda dobitna kombinacija.

Miroslav Škoro na Pantovčaku, zapravo, ne bi bio parada tvrde desnice jer bi tek onda mogao jasnije profilirati program i dokazati da može biti predsjednik svih građana. Imao bi izuzetnu šansu za to, ako bude u dobrim rukama savjetnika, što se do sada ne može reći.

Pobjeda Miroslava Škore značila bi i otvaranje vrata za poraz HDZ-a na parlamentarnim izborima i zbijanje redova svih onih kojima bi to bilo upozorenje da slijede promjene u zemlji. Ali, možda i otvaranje vrata opciji da HDZ i SDP nakon izbora podijele vlast, po nekom modelu da stranka koja dobije više glasova daje premijera prve dvije godine, a onda dođe do promjene. Možda zvuči u ovom času nemoguće, ali nikada se ne zna.

Sada ili nikada svakako je poruka biračima da imaju šansu za promjene. Škoro je novo lice, Kolinda i Milanović su stara, potrošena. A ako pjevač dođe na Pantovčak, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović mogu odmah u političku mirovinu. Ili na margine politike, tako da im ostane neka plaćica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum